Hlavní obsah

Demonstrace na podporu ruského gubernátora. Soudy vynesly první tresty

Svět bez obalu: V Chabarovsku se scházejí každou sobotu podle úřadů tisíce a podle médií desetitisíce lidí, aby protestovaly proti uvěznění politika, oblíbeného v regionu, a proti Moskvě.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

V Chabarovsku na východě Ruska se nedávno konaly protesty proti uvěznění tamního gubernátora Sergeje Furgala. Jde o největší demonstrace v této části Ruska za poslední léta.

Článek

Furgal byl zatčen 9. července poté, co byl obviněn z objednání několika vražd v letech 2004 až 2005. Gubernátor obvinění odmítá a jeho stoupenci považují zatčení za součást snahy Kremlu vypořádat se s opozicí a potrestání za to, že porazil gubernátora z vládní strany v předloňských volbách.

„Myslím, že je to všechno jen proto, že se stal populárnější než Putin,“ říká jedna z demonstrantek.

Masové politické protesty jsou v Rusku spíše ojedinělé. V Moskvě se jich třeba nedávno zúčastnilo jen několik tisíc lidí. Bezpečnostní jednotky většinou demonstranty zadrží a často je i brutálně zbijí. Situace na ruském Dálném východě byla ale jiná. Policie zde proti demonstrantům nezasáhla. Několik málo jich bylo uvězněno.

„Lidé se shromažďují v celém regionu. I v malých vesnicích se bouří. Požadují spravedlnost,“ říká další z protestujících. „V tuto chvíli toho mají lidé už dost. Chtějí se zbavit někoho, koho jsme si ve volbách sami vybrali,“ dodává další protestující.

Mezitím chabarovský soud vynesl první rozsudek. Osm dní za mřížemi si má za narušení dopravy odsedět řidič dodávky, který se v Chabarovsku na východě Ruska aktivně zúčastnil všech protestů proti nedávnému uvěznění tamního gubernátora Sergeje Furgala.

V Moskvě byl pak odsouzen na deset dní předák opoziční Levé fronty Sergej Udalcov za organizaci nepovolené akce u sídla ruské generální prokuratury na podporu chabarovských demonstrací.

Od Furgalova zadržení a převozu do Moskvy se v Chabarovsku scházejí každou sobotu podle úřadů tisíce a podle médií desetitisíce lidí, aby protestovaly proti uvěznění politika, oblíbeného v regionu, a proti Moskvě.

Odsouzením jednotlivců se snaží Moskva zastrašit a utlumit demonstrace na Dálném východě. Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Pořad Svět bez obalu vysílá Televize Seznam v premiéře každou neděli od 22:30.

Reklama

Doporučované