Hlavní obsah

Demontáž střelnice Sohe v KLDR stojí dva měsíce, změnit to může zítřejší schůzka Pompea s Kimem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Střelnice Sohe sloužila k testování raket dlouhého doletu, které podle KLDR byly schopny doletět k pobřeží USA.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Satelitní snímky Severní Koreje prozradily, že země pozastavila demontáže raketové střelnice Sohe. Oznámila to americká výzkumná skupina působící při univerzitě Johnse Hopkinse 38 North. Sohe KLDR používala k testům raket dlouhého doletu.

Článek

Demontáž objektů na pokusné raketové střelnici Sohe na západě Severní Koreje ustala počátkem srpna a od té doby nijak nepokročila. Oznámila to dnes na svém webu americká výzkumná skupina 38 North, která na základě analýzy satelitních snímků informuje o vývoji v KLDR.

Důvod už více než dvouměsíční přestávky v demontáži není známý. Zpráva výzkumné skupiny spekuluje, že KLDR možná s dalším postupem čeká na výsledky nadcházející návštěvy amerického ministra zahraničí Mika Pompea. Ten má se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem jednat v sobotu.

Kim zároveň v září, kdy už byla demontáž pozastavená, na schůzce s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem slíbil, že střelnici Sohe trvale rozebere. Označil to za konkrétní krok k denuklearizaci a slíbil, že k likvidaci Sohe pozve mezinárodní experty.

Americký prezident Donald Trump Kimovu iniciativu tehdy na Twitteru ocenil. Střelnici Sohe Severní Korea v minulosti používala k testům raket dlouhého doletu, jež jsou podle KLDR schopny dosáhnout pobřeží Spojených států.

Ze Sohe v prosinci 2012 vypustila Severní Korea raketu Unha-3, která vynesla na oběžnou dráhu pozorovací družici. Západ to odsoudil jako zakázaný test severokorejských raketových zbrojních technologií. Další raketu dlouhého doletu se satelitem vypustila KLDR ze střelnice Sohe v únoru 2016; i tehdy za to čelila ostré mezinárodní kritice.

Pompeo navštíví KLDR potřetí. Nedávno novináře informoval, že se usilovně pracuje i na dalším setkání Trumpa s Kim Čong-unem. V úvahu prý připadá říjnový, ale nejspíš o něco pozdější termín.

Doporučované