Hlavní obsah

Protipotratové hnutí na lékařském kongresu? Víc než tisíc zdravotníků je proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Transparent z Pochodu pro život – akce, kterou hnutí každoročně pořádá v ulicích Prahy.

Hnutí pro život bude jedním z vystavovatelů na další odborné gynekologické konferenci. Proti jeho účasti se ale tentokrát vymezují stovky zdravotníků v otevřeném dopise.

Článek

Konzervativní Hnutí pro život se na přelomu května a června zúčastní čtyřdenního kongresu České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP v Karlových Varech. Vedle řady farmaceutických firem a lékařských společností tam bude prezentovat svou činnost organizace, která se dlouhodobě vymezuje proti potratům. Pro spolek to bude už druhá účast na gynekologické konferenci v tomto roce.

Tentokrát se proti ní ale v otevřeném dopise vymezilo více než tisíc lékařů, zdravotních sester i mediků.

Ultrakonzervativci na lékařskou akci nepatří

„Hnutí pro život má za cíl úplné omezení interrupcí, což vyplývá jednak z veřejných vyjádření, jednak z práce novinářů a novinářek zabývajících se mapováním aktivit této organizace. Omezení přístupu k interrupcím vede pouze k ‚potratové turistice‘, ilegálním přerušením těhotenství za život ohrožujících podmínek a v konečném důsledku i k ohrožení života těhotných žen,“ stojí v prohlášení, které podepsaly stovky zdravotníků.

Podle autora dopisu gynekologa Víta Dvořáka má hnutí na projev těchto názorů právo, domnívá se ale, že na odborném kongresu by prostor dostávat nemělo.

„Patří mezi ultrakonzervativní organizace a z jejich rétoriky, ať už podle obsahu na jejich webových stránkách, či dle hesel a transparentů na Pochodu pro život, lze vyvodit, že se jedná o hnutí silně protiinterrupční. V současné době můžeme pozorovat dopad takových hnutí například v Polsku či ve Spojených státech,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

„Na projev těchto názorů mají samozřejmě právo, ale nevidím důvod, proč by měly zaznívat na odborné lékařské akci, byť pouze jako doprovodný neodborný program,“ vysvětluje svou motivaci k sepsání petice.

Předseda Hnutí pro život Radim Ucháč pro Seznam Zprávy uvedl, že se organizace kongresu účastní již řadu let. Cílem je podle něj ukázat lékařům aktivity, v rámci kterých spolek pracuje se ženami, jež neplánovaně otěhotněly.

Ucháč věří, že pokud budou gynekologové schopni předat těhotným ženám kontakt na „odbornou sociálně-ekonomickou pomoc, nemusí být umělé ukončení těhotenství automaticky první volbou“.

„Věříme, že kdyby došlo k předchozí diskuzi, mohli bychom společně prozkoumat širší spektrum možností, jak nabídnout účinnou pomoc těm ženám, které se cítí být k podstoupení umělého potratu nuceny například z obavy sladění studia s neočekávaným početím, nebo jak zvládat finanční zátěž spojenou se splácením hypotéky po výpadku příjmu,“ vyslovuje Ucháč politování nad tím, že je autoři dopisu před zveřejněním nekontaktovali.

„Lepší diskutovat než zakazovat“

Ani Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti (ČGPS), která akci zaštiťuje, nevnímá účast Hnutí pro život jako problematickou.

„My se snažíme být společnost demokratická, to znamená umožnit pluralitu názorů, a když někdo má zájem se prezentovat na našem kongresu a není to hnutí, které se staví násilně proti nám nebo dělá něco, co je protizákonné, tak si myslíme, že je lepší diskutovat než někoho zakazovat a vyhazovat,“ přibližuje svůj postoj gynekolog Dvořák, který působí v Centru ambulantní gynekologie a primární péče v Brně.

Žádný důvod, proč by měla být prezentace spolku na kongresu zamezena, tak nevidí.

„Pokud vím, tak akceptují českou legislativu, to znamená, že akceptují to, že žena má právo rozhodnout o svém těhotenství. A pokud se snaží o to, aby bylo potratů co nejméně, tak mají podobný cíl jako my, akorát jiné prostředky. My také nejsme pro to, aby potratů bylo co nejvíce a snažíme se jim předcházet formou antikoncepce,“ říká lékař.

Ani otevřený dopis na jeho názoru prý nic nemění.

Podle něj by se navíc k tématu neměli vyjadřovat zdravotníci, kteří se pohybují v jiných oborech, než je gynekologie a zdravotnictví.

To vnímá autor dopisu lékař Vít Dvořák jako lichý argument, jelikož téma interrupcí má podle něj přesah hned do několika oblastí.

„Konference je zaštítěná ČLS JEP, která sdružuje i lékaře jiných oborů. Problematika interrupcí se navíc netýká pouze nás gynekologů, ale i porodních asistentek, pro které je kongres rovněž určen, anesteziologů, psychologů a dalších profesí. Nehledě na to, že Hnutí pro život rovněž není odbornou organizací a vyjadřujeme se k jejich účasti na veřejné akci, proto nevidím důvod, proč by nemohl svůj názor projevit kdokoliv,“ oponuje lékař.

Lékařských konferencí se účastní opakovaně

Jak uvedl sám předseda Ucháč, účast Hnutí pro život na odborných lékařských konferencích není žádnou novinkou. Například loni v listopadu vystoupili zástupci organizace na XI. Podzimním setkání gynekologů s prezentací vlastní činnosti.

Kongresu České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP se spolek dle Ucháčova vyjádření účastní již řadu let. Ve facebookovém příspěvku z roku 2021 z této akce dokonce hnutí uvádí, že předseda ČGPS Vladimír Dvořák „patří mezi podporovatele jejich projektu na pomoc nečekaně těhotným ženám“.

Sám Dvořák to ale následně popřel. „Pokud napsali, že jsem jejich podporovatel, tak nenapsali pravdu, ale myslím, že to nikdy nezaznělo. Ale to, že jsem ochoten diskutovat s kýmkoliv, s kým je možná kultivovaná diskuze, to je pravda, “ řekl Seznam Zprávám.

Letos v dubnu se ale proti účasti hnutí na konferenci gynekologů vymezila organizace Česká ženská lobby, která zástupcům České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP) poslala otevřený dopis.

„Považujeme za nepřijatelné, že tam dostávají prostor, čímž se legitimizuje jejich činnost a navozuje se pocit odbornosti této organizace, která ale zastává protiženské postoje a je proti právům LGBT lidí,“ říká Diana Soták Gregorová, advokační expertka z Česká ženské lobby.

Zástupci sdružení zdravotníků se ale v odpovědi odvolali na různorodost názorů a uvedli, že to, kdo bude na konferenci pozván, i to, jaký bude její obsah nebo doplňkový program, je čistě v jejich vlastní režii.

„Oni tam budou mít infostánek, mohou tam vystupovat, mluvit k přítomným z odborné společnosti, ať už jsou to lékaři, porodníci, zdravotní sestry, a v podstatě mají příležitost jim říkat, co jen budou chtít,“ vysvětluje Soták Gregorová, proč je podle ní účast Hnutí pro život na dalším lékařském kongresu problematická.

Znásilněným ženám prý stačí psycholog

Ačkoliv se Hnutí pro život prezentuje jako spolek pomáhající ženám, které nečekaně otěhotněly, v minulosti vyvolaly některé postoje jeho členů kontroverzi.

Například v dubnu 2022 organizace zkritizovala českou iniciativu, jejímž cílem bylo zprostředkování postkoitální antikoncepce pro ukrajinské ženy a dívky, které byly znásilněny ruskými vojáky. Namísto této formy podpory hnutí tehdy navrhovalo psychologickou pomoc a prevenci.

Nynější předseda organizace Radim Ucháč zároveň stál v roce 2003 v čele hnutí Exodus, které vydalo knihu o tom, jak léčit osoby s homosexuální orientací. Publikaci následně distribuovali do školy i mezi politiky.

Aktuálně Ucháč otevřeně vystupuje proti interrupcím. „Umělý potrat není nikdy žádné dobro. Nechrání ženy, nepomáhá jim, nepomáhá dětem, nepomáhá rodinám. Umělý potrat vnímáme jako beznaděj a rezignaci. Žen, které považují zbavení se svého nenarozeného dítěte za banalitu nebo hrdé právo, je nám líto a jejich nenarozených dětí ještě víc,“ uvedl například letos v březnu v rozhovoru uveřejněném na webu Hnutí pro život.

Doporučované