Hlavní obsah

Hnutí pro život na konferenci gynekologů. Organizátoři problém nevidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Hnutí pro život dlouhodobě vystupuje proti umělým potratům.

Reklama

Účast Hnutí pro život na prestižní zdravotnické konferenci vyvolala kritiku několika organizací. Členové sice nebudou přednášet, dostanou ale vlastní stánek. Není naše věc posuzovat zájemce, říkají organizátoři.

Článek

Spolek Hnutí pro život, který vystupuje proti umělému přerušování těhotenství, se zúčastní akce České gynekologicko-porodnické společnosti (ČGPS) Štemberovy dny. Akce potrvá od čtvrtka do soboty. Spolek sice nebude součástí odborného panelu a je zařazen pouze mezi vystavovatele, jeho účast ale i tak vzbudila ostrou reakci například České ženské lobby, sítě organizací za lepší postavení žen.

„Ultrakonzervativní, otevřeně homofobní a protipotratová organizace dostává opakovaně prostor na vědeckých konferencích porodníků a gynekologů. Svou účastí legitimizuje pseudovědecké postoje k interrupční problematice, o které opírá svůj marketing,“ napsala v otevřeném dopise organizátorům akce šéfka České ženské lobby Marta Smolíková.

Samotné Hnutí pro život kritiku za účast na akci odmítá. „Na konspirace nereagujeme, protože konspirátory přesvědčit nelze. Ideologickým sporům jsme se přestali věnovat před řadou let,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv ředitel Hnutí pro život Radim Ucháč.

Dodal, že na akci budou „nabízet služby pro pacientky, které i přes úsilí lékařů přijdou o své nenarozené dítě, a není v možnostech gynekologů tyto ženy v jejich truchlení doprovázet“.

Česká ženská lobby však není jediná organizace, která účast hnutí kritizuje. Ozvala se například i Asociace pro porodní domy a centra. „Pokud se o tomto vůbec bavíme, tak to znamená, že se Hnutí pro život podařilo relativizovat otázku, jestli má žena právo na sebeurčení. Jsou pro zákazy potratů i v těch nejvíce extrémních případech, jako je znásilnění nebo incest, takže jejich vystavovatelský stánek mě nenechal chladnou,“ řekla Seznam Zprávám ředitelka asociace Lenka Laubrová Žirovnická.

Hnutí pro život nicméně nebude součástí odborného panelu. Předseda vědecké rady a člen výboru ČGPS Marian Kacerovský se tedy od problému distancoval s tím, že zodpovídá pouze za odborný program, nikoliv vystavovatele.

„Já jsem odpovědný za přípravu odborného programu a naše společnost neselektuje nikoho, kdo se chce přihlásit jako vystavovatel. Oni si zaplatí místo, kde můžou mít stánek, ale rozhodně nemají žádné odborné sdělení,“ vysvětlil Seznam Zprávám s tím, že se hnutí ani nesnažilo stát se součástí odborného programu.

Jsem tam jediný

Jiný názor na to má ale lékař a senátor Ondřej Šimetka, který bude na konferenci přednášet a pomáhá s její organizací. „Já si myslím, že to rozhodně naše věc je. Hnutí pro život má agendu, která přesahuje do politiky, a účastí na té konferenci si chce vylepšit jméno,“ míní Šimetka.

Ve výboru prý podporu nenašel. „Napsal jsem na výbor, že navrhuji peníze vrátit a jejich účast zrušit, protože mají skrytou agendu. Zdá se mi ale, že jsem jediný, konsenzus tam nebyl. Před začátkem akce máme ještě jednání, názor tam určitě řeknu, ale myslím, že tam nakonec stejně budou,“ dodal.

Technickou koordinaci akce včetně vystavovatelů má pod palcem společnost Galén-Symposion. Její jednatelka Hana Maryška Středová sice o kontroverzi ví, ale společnost podle ní nemá právo rozhodovat o vystavovatelích.

„Samozřejmě o tom vím, my ale konferenci zajišťujeme pouze po organizační a technické stránce. Nemůžeme rozhodovat, čí názor tam bude a čí ne. Za vystavovatele nezodpovídáme, jen s nimi řešíme administrativní záležitosti,“ ohradila se.

„Dva dny před konferencí na to nebudeme reagovat. Já se nebudu pouštět do odborných diskuzí o potratu, nepřísluší mi to. Kdyby se Česká ženská lobby ozvala, že tam chtějí být taky a vydiskutovat si to, tak je to jiná věc,“ uzavřela Středová.

Je to alibismus

Podle Marty Smolíkové je takový postoj ze strany organizátorů alibistický.

„Musí taky přemýšlet nad tím, kdo tam bude vystavovat, a nevezmou tam kohokoliv. Nevzali by si třeba stánek, který propaguje legalizaci drog. Z praktické strany chápu, že vědecká rada se zabývá odbornou stránkou a tu akci organizačně zajišťuje někdo jiný, ale měla by tam být nějaká základní etická pravidla,“ popsala svůj postoj Smolíková a dodala, že žádnou oficiální odpověď zatím nedostala.

Na dotaz Seznam Zpráv, proč nereagovali dřív, odpověděla, že si účasti Hnutí pro život jednoduše nevšimli. „Člověk se tam běžně nechodí dívat, koho by to napadlo. Náhodou to zjistily kolegyně, které se zabývají porodnictvím a podívaly se na program. Doufám, že to lékaři proberou,“ vysvětlila Smolíková.

Reklama

Doporučované