Hlavní obsah

Prahou prošel Pochod pro život. Odpůrci zablokovali trasu, viseli i z mostu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Hnutí dlouhodobě vystupuje proti interrupci.

Reklama

aktualizováno •

Pochod centrem Prahy svolalo na sobotu konzervativní Hnutí pro život, které vystupuje proti potratům nebo právům homosexuálů a usiluje o větší státní podporu pro rodiny se třemi a více dětmi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hnutí pro život sdružuje odpůrce potratů a zastánce tradiční rodiny.

„Jde o společenské gesto vyjadřující podporu ženám a rodinám čekajícím nečekaně dítě. Zároveň má pomoci zvýšit povědomí o existenci profesionální pomoci a upozornit na pasivitu vlády v zavedení prorodinných a demografických opatření,“ uvedli o akci její organizátoři v tiskovém prohlášení.

Na Hradčanském náměstí se sešlo několik stovek lidí včetně mnoha rodin s malými dětmi. Někteří si přinesli transparenty směřující proti interrupcím. Představitelé hnutí vystoupili na pódiu, z první řady je sledoval i poslanec Hayato Okamura (KDU-ČSL).

Hnutí zveřejnilo několik návrhů na podporu vícečetných rodin, například státní bezúročné půjčky na bydlení pro rodiny se třemi a více dětmi.

Podívejte se na snímky z akce:

+4

Aktivisté z několika levicových iniciativ svolali na Malostranské náměstí protestní akci s cílem „Pochod pro život“ zablokovat.

„Jde o ‚život‘ po vzoru amerických států, kde radikální konzervativci nutí nezletilé oběti znásilnění donosit a porodit plod. Kde se po vzoru Ruska pronásleduje jakákoli zmínka o existenci queer lidí. Kde se to zásadní ve skutečném životě – rodina a děti – bere za rukojmí extrémní náboženské ideologie a prachobyčejného boje o moc,“ prohlásili organizátoři protestní demonstrace.

Na spodní straně Malostranského náměstí se shromáždilo několik stovek odpůrců, kteří chvíli po druhé hodině zamířili přes řeku po Karlově mostě. Průvod konzervativců se vydal podle plánu na vedlejší most Legií. Na celou akci dohlíželo mnoho desítek policistů a policejní vrtulník.

Demonstranti zabrali most Legií a donutili organizátory průvodu ke změně trasy. Dva aktivisté se dokonce zavěsili na lano - každý z jedné strany - aby vytvořili lanovou zábranu přes celou šíři mostu.

Na mostě odpůrci pochodu skandovali hesla „Vaše děti budou jako my“, „Moje tělo, moje volba“ nebo „Kdo fašisty kryje, je to policie“.

Policie po chvíli zablokovala oba konce mostu Legií a odklonila pochod přes vedlejší Jiráskův most. Policisté pustili aktivisty z mostu Legií až po čtvrté hodině a pouze na smíchovskou stranu řeky, aby nestihli dál narušovat průvod, který mezitím dorazil na Václavské náměstí.

Místo postinoru houkadla

Konzervativní Hnutí pro život na sebe v minulosti upozornilo několika excesy. V roce 2003 vydalo hnutí Exodus v čele s předsedou Radimem Ucháčem - dnešním předsedou Hnutí pro život - knihu o „léčbě“ homosexuality. Hnutí tuto knihu následně šířilo do škol.

V roce 2013 se hnutí přihlásilo k rezoluci podporující ruský homofobní zákon proti „šíření gay propagandy“.

O rok později Hnutí pro život podalo žalobu na Státní ústav pro kontrolu léčiv kvůli prodeji potratové pilulky. Viceprezidentka hnutí Zdeňka Rybová později podpořila polský zákaz potratů i v případě těžkého poškození plodu.

V dubnu 2022 Hnutí pro život kritizovalo pomoc ve formě nouzové antikoncepce pro Ukrajinky znásilněné ruskými vojáky. „Proč Češi nepřispějí místo toho nákupem houkadel, pepřáků nebo elektrických paralyzérů?“ uvedlo hnutí na facebooku.

Reklama

Doporučované