Hlavní obsah

Na konci mistrovství světa v hokeji budou v Praze protestovat zemědělci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Zemědělci ucpali pražské silnice už 7. března.

aktualizováno •

Představenstvo Agrární komory a dalších organizací rozhodlo o konání dalších protestů v Praze. Zemědělci se do metropole s technikou sjedou 22. května.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V samotném závěru mistrovství světa v ledním hokeji, které se koná mj. v pražské Libni, se uskuteční protesty zemědělců. Den před touto akcí budou v Praze stávkovat odbory. Nové protesty schválily největší zemědělské organizace v čele s Agrární komorou ČR.

Mezi 9.00 a 13.00 hodinou se uskuteční jízdy zemědělské techniky, od 14.00 do 15:30 se bude demonstrovat před Úřadem vlády a mezi 11.00 a 18.00 proběhne happening pro veřejnost na Letenské pláni. Přesný okruh jízdy traktorů se teprve upřesní.

Poslední protest zemědělců v Praze se konal 7. března, kdy se do metropole sjely stovky traktorů a tisíce farmářů především z Čech. Symbolem této akce se stala i hromada hnoje, vykydaná před Strakovu akademii.

Od té doby hrozily největší zemědělské organizace – tedy především Agrární komora ČR a Zemědělský svaz – pokračováním protestů, ale mezitím museli vyjet na pole k jarním pracím. Tentokrát slibují ještě masivnější akci.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala vláda neřeší tíživou situaci v sektoru a spíš ji některými kroky i zhoršuje. „Tudíž nám nezbývá nic jiného v současné době než těmito protesty upozornit veřejnost i na to, že opravdu máme velké problémy a že je potřeba ty problémy řešit,“ uvedl. „Chování ministra Výborného dává jasný signál, že pro nás neudělá ani to, co by ho nestálo žádné peníze. Je to jedna velká bída,“ dodal.

Agrární komora dříve poslala ministerstvu třináct požadavků a dala čas odpovědět do konce dubna. Zpětnou vazbu vyhodnotili zemědělci jako nevyhovující. „Prakticky nebylo vyhověno ani jednomu požadavku,“ uvedla AKČR.

Organizace žádala například zajistit dostatečné provozní financování zemědělských podnikatelů ve výši alespoň 2 miliard korun do podzimu 2024 nebo připravit memorandum o podpoře náročných sektorů 2 miliardy korun v roce 2025. Mezi požadavky byl i bod na „mobilizaci prostředků na kompenzaci nízkých výkupních cen“ zejména u obilovin s využitím prostředků z EU nebo výraznější omezení bezcelních dovozů zemědělské produkce z třetích zemí.

Rozhovor s ministrem zemědělství

Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že postupu Agrární komory nerozumí. „Snažím se pro zemědělce udělat maximum a řada věcí se již podařila včetně mimořádné finanční injekce pro zemědělce. Jsem přesvědčený, že protesty aktuální situaci nijak neprospějí,“ reagoval.

Dodal, že platí příslib pomoci v letošním roce ve výši 2 miliard korun, tedy navýšení podpor živočišné výroby o 550 milionů Kč a navýšení investiční podpory o 1,5 miliardy Kč. „Také pro příští rok je dohodnuté navýšení podpory pro zemědělce o 2 miliardy korun. Opravdu je tedy důvod protestovat? Pro koho? S jakým cílem a zájmy?“ řekl.

Podle jednoho z členů Agrární komory, který se dnešní schůze účastnil, jsou důvody stále stejné. „Pan ministr se snaží, ale jsou to pouze sliby. Například slíbil dvě miliardy na podporu venkova v příštím roce, ale nic není jisté. Slíbil i nedanění dotací, které nakonec nebude,“ řekl SZ Byznys.

K akci se připojí také Společnost mladých agrárníků ČR, Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje (ASZOK), Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků a Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů. „Souhlasím s tím, sice ministr poslal dopis, ale neuspokojil mě. Sliby neplní,“ uvedl pro SZ Byznys Václav Koutný, předseda ASZOK. Vadí mu například, že se nezavedly vratné kauce na reexport ukrajinského obilí z Evropy.

Naopak proti konání protestů je Asociace soukromého zemědělství, která v minulosti uvedla, že velkým podnikům jde jen o navýšení dotací.

Doporučované