Hlavní obsah

Den v byznysu: Bude smutný Ježíšek? Ceny rostou a některé dárky nebudou

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 10. listopadu.

Článek

Ceny letí do výšin

Růst cen stále zrychluje, vyplývá z nových údajů Českého statistického úřadu. V říjnu ceny vyskočily o 5,8 procenta, což je nejvíc od roku 2008.

Meziročnímu růstu dominovaly ceny bydlení a pohonných hmot. Kromě toho se do vyšších účtů začaly propisovat dražší energie – tuhá paliva podražila o 3,4 procenta, elektřina o 3,1 procenta a plyn o 2,6 procenta. Mnohem větší skok však statistici hlásí u položek za běžné opravy a údržbu bytů či domů. Tam ceny vyskočily o 8,5 procenta.

Třetina lidí už „prchla“ před cenami dodavatelů poslední instance

Zhruba třetina lidí, kteří museli odebírat energii v rámci systému dodavatelů poslední instance se z tohoto režimu již odhlásila a přechází na standardní produkty. V důsledku ukončení dodávek společností Bohemia Energy a Kolibřík Energie se u těchto náhradních dodavatelů ocitl téměř milion zákazníků.

Způsobily kontroly úbytek hostů v restauracích?

Provozovatelé gastro podniků musí od začátku listopadu povinně kontrolovat u hostů bezinfekčnost. Ze zjištění společnosti Dotykačka vyplývá, že oproti poslednímu říjnovému týdnu klesla návštěvnost o 11 procent a souhrnné gastro tržby se propadly skoro o pětinu.

Google zaplatí obří pokutu

Google prohrál antimonopolní spor s Evropskou komisí. Po zamítnutí odvolání musí zaplatit pokutu téměř dva a půl miliardy eur za zneužívání dominantního postavení. Podle soudu firma zvýhodňováním vlastního srovnávače obchodních nabídek porušila konkurenční pravidla.

Vánoce budou bez některých dárků

O třetinu víc zboží než loni v celkové hodnotě deset miliard korun. Největší český e-shop Alza je připraven na Vánoce ve velkém. Zároveň však přiznává, že jsou položky, které teď už Ježíšek nesežene.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované