Hlavní obsah

Den v byznysu: Jak zachránit firmu? Propouštěním, půjčkou, ale i sbírkou

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Přehled nejdůležitějších událostí z českého i světového byznysu z pátku 26. března.

Článek

Smartwings si půjčují miliardy

Společnost Smartwings, pod kterou spadají i České aerolinie, získala úvěr za 2 miliardy korun, 80 procent z něj pokryje státní záruka. V pátek vyprší moratorium, které společnost chránilo před věřiteli. Její dluh činí přes šest a půl miliardy korun.

Lidé podrželi Safari Park

Po žádosti královédvorské zoo o pomoc se v Česku zvedla vlna solidarity. Safari Park získal od 50 tisíc drobných dárců přes 18 milionů korun na jídlo pro zvířata. Areál tak získal finance na další tři měsíce fungování.

ČNB zveřejnila mzdy za loňský rok

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok si loni ve své funkci vydělal přes 4 miliony korun čistého, tedy zhruba 350 tisíc korun měsíčně. V hrubém vyjádření představovala jeho mzda 5,85 milionu korun za rok.

Viceguvernéři centrální banky Marek Mora a Tomáš Nidetzký si loni vydělali v čistém oba kolem 3,4 milionu korun. Členové bankovní rady si vydělali něco pod 3 miliony korun.

Česká národní banka loni zaměstnávala 1470 lidí, na mzdy vynaložila přes 1,3 miliardy korun. To znamená v průměru 74 tisíc korun na zaměstnance měsíčně.

Vláda představila Národní plán obnovy

Vláda dnes ve Sněmovně představila Národní plán obnovy, který má pomoci nastartovat ekonomiku po ekonomické krizi způsobené koronavirem. Objem plánu má činit 172 miliard korun a ministerstva počítají s využitím prostředků až do roku 2026.

Plán obnovy bude doplňkem k běžným evropským dotacím. Česko totiž může do roku 2027 čerpat až 550 miliard korun z bruselských fondů.

A na co se Národní plán obnovy zaměří? V souhrnu 50 miliard půjde na digitalizaci státní správy. Dále největší částka peněz půjde na elektrifikace a zvýšení bezpečnosti na železnici, kotlíkové dotace a udržování vody v krajině.

Vedle telefonů i auta

Čínský výrobce smartfonů Xiaomi plánuje vyrábět elektromobily. První vůz by z výrobní linky měl sjet kolem roku 2023. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na tři zdroje obeznámené se situací.

Odbory porazily Teslu

Americká Tesla prohrála spor s úřadem na ochranu zaměstnanců a musí znovu nabídnout práci zaměstnanci, kterého propustila, když se zasazoval za vznik firemních odborů. Šéf podniku Elon Musk navíc musí smazat protiodborářský tweet z roku 2018.

Vinaři v problémech

Vinaři za běžných okolností začínají v těchto dnech s výsadbou sazenic - obnovují a částečně rozšiřují vinohrady. Někteří však letos své plánované investice s ohledem na koronavirus odložili. Navíc jim chybí lidé.

Laserový vysavač

Robotické vysavače jsou stále populárnější, a pro sáčkové, bezsáčkové i tyčové klasiky je čím dál obtížnější chytré technologii konkurovat. Klasický britský výrobce ale přišel s tyčovým vysavačem, co má laser odhalující i špínu, kterou na podlaze nikdo nevidí.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované