Hlavní obsah

Den za volantem, v jednom z nejtěžších závodů Evropy. Offroadová sezona zažila letošní vrchol

Den za volantem, v jednom z nejtěžších závodů Evropy. Offroadová sezona zažila letošní vrchol.Video: Jan Hrubeš

 

Reklama

V sobotu pokračovala série MČR Offroad Maratonu v Dobřanech u Plzně, a to unikátním a v Evropě nezvykle náročným 24hodinovým závodem terénních aut. Tomu předcházely dvouhodinové závody motorek, čtyřkolek a krátké soupeření dětských závodníků.

Článek

Na sedmikilometrovou trať startovaly motorky již v sedm hodin ráno a po nočních deštích měli jezdci před sebou bahnitý terén. Ten přál spíše zkušeným jezdcům - vítězem se tak stal Jaroslav Chládek z AV Motors Enduro Teamu.

Čtyřkolky startující o dvě a půl hodiny později se již prodíraly suchou tratí, která svým umístěním do bývalého vojenského prostoru připomíná podstatně jižnější oblasti. Ve čtyřkolkách vybojoval vítězství Radek Porš z Quadpoint Racing Teamu, v cíli takřka na pokraji svých sil.

Ale to se již schylovalo k hlavní akci nejen víkendu, ale celé offroadové sezony. Speciály 4x4 mezinárodně známých týmů WINGS, KB Systém nebo JASE byly připraveny soupeřit s vyzyvateli ze všech koutů republiky na nejen populárních litrových speciálech, ale také upravených vozech Lada Niva a ARO.

Start ve 14 hodin začal seběhnutím z legendárního kopce a vpřed se začaly hnát především litrové buginy. Hodina za hodinou, kilometr za kilometrem a únava jezdců i techniky se začala projevovat. V nočních hodinách selhala technika Selm Morava Racing Teamu, Taurus teamu a v neděli ráno i doposud v seriálu kralujícímu Autocentru Luňák.

Absolutním vítězem se tak stal Andy Motors Racing Team pánů Františka Šímy, Petra Turka a Petra Fürsta. Jejich Can Am urazil nepředstavitelných 931 kilometrů a byl pronásledován soupeři až do posledního kola.

V nejsilnější kategorii si zlaté ocenění vybojoval zkušený KB Systém Offroad Team, nejen silným 10válcovým strojem Audi, ale i mezinárodně zkušenou a početnou posádkou. Vlasta Korec, Adrian Stojkov, Vlastimil Forejt, Vlastimil Jenč, František Pražák, Martin Fišr, Jarda Žurek a Jakub Mistr dojeli sice bez podstatných částí karosérie, ale z již několikátého vítězství ve 24hodinovém závodě měli nesmírnou radost.

Reklama

Související témata:

Doporučované