Hlavní obsah

Deník Miloše Čermáka: A vy byste odmítli pravou osobu v pravý čas?

Foto: Miloš Čermák , Seznam Zprávy

Další díl Deníku Miloše Čermáka.

Reklama

Další díl Deníku Miloše Čermáka.

Článek

Sto let za opicemi jsou v jednom karlovarském hotelu, kde jsem bydlel minulý víkend. Jak jsem se dozvěděl na plakátku ve výtahu, mají v bazénu vyhrazeny hodiny PRO DÁMY.

Jak zpozdilé! V moderním světě už dávno vědí, že situace je mnohem složitější. ŽENA je dnes už kategorií příliš úzkou. Když například na jaře bazén v anglickém městě Cambridge měnil návštěvní hodiny, vyhradil některé z nich nově PRO ŽENY A NEBINÁRNÍ LIDI.

Liberálové to přivítali s potleskem, konzervativci se jako obvykle ukázali být na úskalí moderní doby nepřipraveni. „Heterosexuální jedinci s penisem, dříve známi pod nepřesným označením MUŽI, se mohou v daný čas tak leda polévat vodou doma v koupelně,” napsal se špatně skrývanou závistí jeden ze sloupkařů deníku The Times.

Anketa

Mají mít lidé právo zvolit si své pohlaví?
ANO
15,9 %
NE
84,1 %
Celkem hlasovalo 1575 čtenářů.

Jako binárního majitele penisu mě to ovšem rovněž mírně zneklidňuje. Kam to povede? Mé kamarádky feministky na to obvykle reagují pozvednutím obočí, teatrálně nevěřícím zavrtěním hlavy a ty se smyslem pro drama si ještě dají ruce v bok.

Diskriminovaní muži?

„Počkej,” řeknou a jakoby se zasmějí. „Chceš mi říct, že VY MUŽI si teď připadáte diskriminovaní?”

Ne, samozřejmě si tak nepřipadáme. Ale zvlášť nám starším dělá čím dál větší potíže zůstat pokrokoví a moderní.

Četl jsem o hollywoodských celebritách, které vychovávají své děti TEKUTĚ. Když jsem to chtěl vysvětlit, dozvěděl jsem se, že jde o to, že se malé dítě NEFIXUJE na žádné konkrétní pohlaví.

Až do puberty, kdy si pohlaví VYBERE.

Situace z porodnice v blízké budoucnosti: Maminko, je to kluk!

Panebože! Ale to se dnes už dá léčit, ne?

Foto: Miloš Čermák , Seznam Zprávy

Facebook nabízí 71 druhů pohlaví.

Hardware a software

Prý je to laciné, dozvěděl jsem se. A navíc jsem obětí toho, že čeština trošku dělá nepořádek v terminologii. Protože je rozdíl mezi pohlavím, což je – omluvte zjednodušení – ta věc mezi nohama, a mezi genderem.

Gender je společenský konstrukt. Konzervativci tomu posměšně říkají „program na večer”. Budu se držet inženýrského vidění světa a shrnu to tak, že pohlaví (anglicky sex) je HARDWARE, zatímco gender SOFTWARE.

No a pak se dá pochopit, že jsou uživatelé moderního světa, kteří se rozhodnou, že si PŘEINSTALUJÍ systém.

Ostatně, Facebook dnes uživatelům dává na výběr ze 71 možností druhu genderu. Což je ovšem informace už z roku 2017. Vzhledem k tomu, jakým fofrem se v tomto ohledu svět mění, je docela dobře možné, že se seznam rozšířil.

Fantazii se meze nekladou

A kdo žádný vhodný gender nenajde, může si vymyslet svůj vlastní. Fantazii se meze nekladou. Až mě přestane bavit být mužem, začnu se identifikovat jako „veselý delfín se sny o vesmíru”, nebo něco na ten způsob.

Ještě větší zmatek začíná být v sexuální orientaci. Jak ukázal před pár dny zveřejněný průzkum britské agentury YouGov, za heterosexuální se považuje 86 procent lidí. Avšak 4 z 10 heterosexuálů zároveň nevylučují, že by mohli mít sex s osobou stejného pohlaví. Nejvýraznější je to ve věkové skupině od 18 do 24 let, kde je to dokonce 6 z 10.

Pak jsem si ovšem přečetl otázku, kterou to výzkumníci zjišťovali. Zněla: „Kdybyste potkali pravou osobu v pravý čas, myslíte si, že byste mohli mít sexuální zážitek s člověkem stejného pohlaví?”

Nemůžu si pomoct, ale cítím v tom malilinkou návodnost. Odmítnout PRAVOU osobu, a ještě v PRAVÝ čas? Chybí mi tam už jen požadavek, aby se to stalo na PRAVÉM místě. Nevím, třeba… v bazénu? Když tedy trefíte ty PRAVÉ otvírací hodiny.

Reklama

Doporučované