Hlavní obsah

Deník Miloše Čermáka: Proč nemůžeme čekat, že na koncertu Rolling Stones dostaneme slevu pro seniory

Foto: Miloš Čermák

Další díl Deníku Miloše Čermáka.

Reklama

Vypadalo to jako závažná situace. Další vydání Deníku Miloše Čermáka.

Článek

„Metro je plné starých lidí. Probíhá evakuace pražských domovů důchodců?” napsala minulý týden ve středu na Facebook jedna dvacetiletá influencerka.

Naštěstí se to vysvětlilo. Neprobíhala žádná evakuace, ale metrem se vraceli návštěvníci koncertu Phila Collinse ve vysočanské O2 areně.

Když jsem pracoval v budově, která v Karlíně sousedí s tamní koncertní halou Forum, bylo mou oblíbenou zábavou tipovat druh hudby podle toho, kteří lidé stojí ve frontě.

Když se fronta začala utvářet už rán a v jejím čele seděly čtyři holčičky ve věku mezi deseti a patnácti, a měly karimatky a plastové láhve s vodou, bylo jasné, že vystupovat bude nějaká německá skupina, která vznikla před dvěma lety a jejíž název jsem nikdy neslyšel.

Nebo Leoš Mareš. Ale to už tam první školačky začínaly tábořit večer předtím.

A naopak, když se fronta vytvořila těsně před koncertem (protože fanoušci nemohli zaparkovat), a průměrný věk mužů v džínových bundách a s dlouhými šedými vlasy překročil ten můj, bylo jasné, že halu čeká starý dobrý rock.

Hloupá je jiná věc. Jednou z mála výhod seniorského věku jsou slevy na vstupném. Ale organizátoři rockových koncertů nic takového nabídnout nemůžou. To by museli dát slevu skoro všem.

A bude se to zhoršovat.

Anketa

Bojíte se stárnutí?
ANO
73,1 %
NE
26,9 %
Celkem hlasovalo 10219 čtenářů.

Na „Stouny“ v sedmdesáti

Takže až v sedmdesáti půjdu na koncert Rolling Stones a na pódiu se objeví šestadevadesátiletý Mick Jagger a začne tím svým typickým způsobem špulit pusu a vlnit se v kyčlích (pravděpodobně umělých), tak za lístek zaplatím plnou cenu.

Pro penzistu to bude spousta peněz. Ale kdo by je nedal? I za dvacet let si budu moct říct to, co si celá moje generace říká už od roku 1990, kdy jsme byli na Rolling Stones poprvé: „Samozřejmě, že jdeme na Stouny. Co když je to jejich poslední turné?”

Ha ha, ta kapela nás všechny přežije. Úplně vidím sám sebe, jak ležím na smrtelné posteli a tichým unaveným hlasem říkám dětem nebo vnukům: „V kredenci za hrnky na kafe jsou vytištěné lístky na Rolling Stones. Hrají v říjnu v Letňanech. Slibte mi, že tam půjdete. Je to nejspíš jejich poslední turné!”

Loni občerstvila letní sezónu zpráva o dvou německých mužích, kteří prchli z domova důchodců, aby se mohli zúčastnit heavymetalového festivalu. Zpátky je musela eskortovat policie. „Byli trochu dezorientovaní, ale šťastní,” citovala média jednoho z policistů.

Stárnoucí publikum na hudebních festivalech

Samozřejmě stárne i publikum slavných festivalů, jako například v britském Glastonbury, který se konal minulý víkend. Letos měli paramedici připraveno nejvíc defibrilátorů v historii.

Zdravotnický tým tvořilo 800 lidí a pět sanitek. „Když se festival konal minule, víme o čtyřech lidech, kteří měli infarkt. Letos jich čekáme opět o něco víc,” řekl deníku The Times šéf zdravotnického týmu.

Sám sedmdesátiletý. A také velký rocker, pochopitelně. Ještě dodal: „Před dvaceti lety jsme řešili úplně jiné problémy.” Víc to nevysvětlil, ale předpokládám, že to bylo zajištění dostatku prezervativů.

Kolik infarktů nakonec lékaři letos řešili, jsem v novinových zprávách nenašel. Ale vše prý probíhalo nadmíru v klidu a policie řešila jen 96 přestupků, údajně skoro o polovinu méně než minule. Průměrný věk se podle pořadatelů pohyboval kolem čtyřicítky.

Co se týče stárnutí, přišla v minulých týdnech zajímavá zpráva z Vídně. Na tamní univerzitě zkoumali stárnutí obličeje a zjistili, že ženy stárnou rychleji než muži. Po přechodu dokonce v průměru dvakrát rychleji.

Stárneme všichni

Studie se zaměřila na 88 lidí z jedné části Chorvatska. To aby všichni účastníci experimentu měli srovnatelnou genetickou výbavu. Výzkumníci provedli skoro 700 měření, která pak vyhodnocovali.

„Stárnutí se projevuje prodlužováním špičky nosu a ušních boltců, ztrátou pružnosti pokožky a vyšším růstem chlupů,” řekla šéfka výzkumu Sonja Windhagerová z Vídeňské univerzity. Důvodem jsou prý pravděpodobně mužské hormony, které nás před stárnutím chrání líp než ty ženské.

Dá se s tím něco dělat? Windhagerová je skeptická. „My ženy to prostě musíme dohnat tím, že budeme milejší a přátelštější… A budeme používat víc kosmetiky,” řekla londýnským Timesům.

Vítězství nás mužů nad ženami je to ovšem jen částečné. Jak prokázala řada jiných výzkumů, mužům s věkem výrazně rychleji ubývají duševní schopnosti a mnohem častěji trpí demencí.

Dá se s TÍMHLE něco dělat? Bohužel ne. Leda snad chodit na koncerty. Jak známo, tam jsme dezorientovaní, ale šťastní.

Reklama

Doporučované