Hlavní obsah

Denně sto „závodníků“. Znojmo začalo měřit rychlost

Foto: Seznam Zprávy

Nejrychlejší řidič jel na padesátce rychlostí 112 kilometrů v hodině.

Reklama

Znojmo spustilo úsekové měření rychlosti v městské části Kasárna. První statistika ukázala, že rychleji než povolenou rychlostí projede obcí v průměru 97 aut denně.

Článek

Kasárna je typickou průjezdní obcí, která leží na hlavním tahu na Prahu. „Je potřeba zklidnit dopravní situaci v Kasárnách a přimět řidiče, aby jezdili bezpečně a podle pravidel, což je hlavní přání nejen zdejších obyvatel. Statistika prvních pěti dní, kterou máme k dispozici, ukázala, že přibližně denně tudy projede pět až šest tisíc aut a až sto z nich jezdí rychle,“ říká starosta Jan Grois.

Za prvních 5 dní, od 6. do 10. května, kdy má město k dispozici detailnější statistiku, projelo Kasárnami celkem 28 268 vozidel: 13 760 ve směru na Znojmo a 14 508 ve směru na Moravské Budějovice. Z toho 486 překročilo maximální povolenou rychlost v obci 50 kilometrů v hodině.

„Naprosto alarmující je nejvyšší naměřená rychlost. Zaznamenali jsme řidiče, který jel 112 kilometrů v hodině. Překročení rychlosti o 25 a více kilometrů v hodině navíc není úplně ojedinělé,“ doplňuje Grois.

U metody úsekového měření rychlosti, které nově běží v Kasárnách, jde o výpočet rychlosti na základě časů průjezdu dvou bodů, kterými je ohraničený měřený úsek. V Kasárnách jsou umístěny kamery v obou směrech – dvě na začátku a dvě na konci obce. Pracuje se s rychlostí průměrnou, nikoli okamžitou. V případě odchylky od maximální povolené rychlosti je vozidlo, přesněji řečeno jeho poznávací značka, vyfoceno. Přestupky následně řeší městský úřad. Dle naměřené rychlosti se výše pokuty pohybuje v rozmezí 500 až 2 500 korun.

Úsekovému měření předcházela dlouhá a složitá příprava, Znojmo proto spustilo na začátku roku automatizované měření rychlosti, kterým se zabývala vždy několik hodin denně městská policie. Celodenní monitorování dopravy nyní umožňují pevné radary.

Zklidnit dopravu se snaží strážníci díky automatizovanému měření také na dalších frekventovaných tazích - na ulici Evropská, což je výpadovka na Vídeň, a na průtahu Načeraticemi.

„Ačkoliv to nepatří mezi hlavní činnost strážníků, na neukázněné řidiče bohužel jiný faktor než reflexní vesta policisty měřícího rychlost neplatí, a tak jsme do činností strážníků museli zařadit i tuto,“ uzavírá starosta.

Reklama

Doporučované