Hlavní obsah

Denní přehled: Čarodějnice po švédsku, kapitán Tom slaví a vedlejší efekt koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Bezprecedentní pokles poptávky po fosilních palivech povede zřejmě až k 8% propadu emisí oxidu uhličitého.

Reklama

Vláda povolí od 11. května akce pro 100 osob, Andreji Babišovi dorazila další výzva, že být premiérem a podnikat zároveň není ideální a startuje chytrá karanténa. Poslechněte si denní přehled toho nejdůležitějšího.

Článek

Vláda povolí od 11. května akce pro 100 osob, Andreji Babišovi dorazila další výzva, že být premiérem a podnikat zároveň není ideální - a startuje chytrá karanténa. Poslechněte si denní přehled toho nejdůležitějšího.

Do 100 osob ok

Vláda povolí od 11. května kulturní a společenské akce do 100 osob, včetně svateb. Ministr zdravotnictví Vojtěch zároveň uvolnil pravidla pro nošení roušek pro děti v mateřských školách, umělce nebo osoby s duševními nemocemi. Zároveň vláda oznámila, že letní festivaly definitivně nebudou. Podle nejnovějších předpovědí statistiků ÚZIS se do konce května koronavirem v Česku nakazí 8500 lidí, průměrně 15 za den. Kde v Česku se koronavirus šíří nejvíc?

Buď odstupte z premiérské funkce, nebo prodejte svůj byznys

To doporučí europoslanci premiérovi Andreji Babišovi po únorové návštěvě Prahy. Report, který unikl do britských médií, varuje před prorůstáním oligarchických struktur do české politiky. Delegace Výboru pro rozpočtovou kontrolu bude své závěry oficiálně prezentovat příští týden ve čtvrtek.

V pátek startuje chytrá karanténa

Tentokrát snad už doopravdy. Technologické firmy zdarma připravily systém, který pomůže v dalších vlnách pandemie koronaviru, i bez plošných zákazů a kolapsu ekonomiky. „V tuto chvíli se dá říct, že si s tím spíš jenom hrajeme a testujeme to, počet případů je prostě nízký. Za nás ale chytrá karanténa připravená je,“ říká spoluautor systému Ondřej Tomas.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi speciálního newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění kolem pandemie koronaviru si můžete objednat ZDE. Chodí každý všední den.

Koronavirus má ještě jeden vedlejší efekt

Bezprecedentní pokles poptávky po fosilních palivech povede zřejmě až k 8% propadu emisí oxidu uhličitého – to by podle Mezinárodní energetické agentury představovalo největší zaznamenaný pokles vůbec. Experti to ale nevidí jako dobrou zprávu. Ekonomiky utlumené pandemií budou chtít nastartovat o to intenzivněji, a emise pak mohou narůst zpátky (a ještě výš).

Valpuržina noc po švédsku

Zatímco hasiči v Česku prosí, abychom ohně na čarodějnice kvůli suchu nerozdělávali, ve Švédsku na teenagery slavící magickou noc nasadili tvrdší kalibr. Do parků v Lundu, kde 30. dubna s oblibou popíjejí a zapalují ohně studenti, úřadyrozvezou slepičí trus.

Reklama

Doporučované