Hlavní obsah

Odstupte, nebo prodejte Agrofert, vyzvou europoslanci Andreje Babiše

Foto: Profimedia.cz

Kontrolní mise Evropského parlamentu vyšetřovala střet zájmů Andreje Babiše v únoru v Praze.

Reklama

Buď odstupte z premiérské funkce, nebo prodejte svůj byznys. To poradí europoslanci Andreji Babišovi po únorové návštěvě Prahy. Report, který unikl do médií, varuje před prorůstáním oligarchických struktur do české politiky.

Článek

Šestičlenná skupina europoslanců v čele s německou zákonodárkyní Monikou Hohlmeierovou byla na konci února na třídenní návštěvě Prahy. Delegace Výboru pro rozpočtovou kontrolu, do níž z českých europoslanců patří pirát Mikuláš Peksa a lidovec Tomáš Zdechovský, bude své závěry oficiálně prezentovat na půdě europarlamentu příští týden ve čtvrtek.

Debata měla proběhnout už na březnovém plénu, ale kvůli probíhající koronavirové krizi se stále posouvá.

Dokument, který ve svých závěrech doporučuje, aby český premiér firmu Agrofert prodal, nebo odstoupil z funkce, unikl do britských médií. Seznam Zprávy mají zprávu k dispozici.

Podle europoslance Peksy se aktuálně jedná o konečný výsledek únorové kontrolní mise, a tedy oficiální dokument celého výboru. Obsahuje přesný popis schůzek, kterých se skupina šesti europoslanců zúčastnila, a závěry, které z nich vyvodila. Je v ní také zmínka o tom, že schůzky s premiérem Babišem a ministrem zemědělství Tomanem byly na poslední chvíli zrušeny.

„Přivezli jsme si z Prahy obrovské množství důkazů, o střetu zájmů českého premiéra i o zneužívání dotací,“ potvrzuje pro Seznam Zprávy Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Ve zprávě, která bude podnětem další diskuze o střetu zájmů českého premiéra v Evropském parlamentu, výbor mimo jiné konstatuje, že do doby, než se skutečnost potvrdí nebo vyvrátí, nesmí Agrofert žádat o další dotace.

„Vzhledem k velikosti Agrofertu neexistuje cesta, jak od působení premiéra ČR izolovat, není jiná možnost se střetu zájmu vyhnout,“ uvedl pro Seznam Zprávy europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) na konto doporučení českému premiérovi odstoupit z funkce, nebo prodat Agrofert.

Podle Peksy je však hlavním sdělením dokumentu zjištění, že v České republice není nastaven efektivní systém pro předcházení střetu zájmů. „Konkrétně není jak ověřit, že člověk, který přijímá dotaci, je skutečně nezávislý na tom, kdo ji vyplácí,“ vysvětluje Peksa a dodává: „Implementace směrnice proti praní špinavých peněz tak, jak ji udělalo Ministerstvo financí minulé vlády, je prostě špatná.“

Výsledná zpráva hovoří o prorůstání oligarchických struktur v České republice. Doporučuje také, aby se Andrej Babiš neúčastnil jednání o rozpočtu Evropské unie. Ten bude, i vzhledem ke koronavirové krizi, jednou z klíčových diskuzí evropských politiků.

V Praze

O „bouřlivé“ návštěvě europoslanců v Praze se psalo již dříve. Český premiér označil europoslankyni Hohlmeierovou za „pomatenou“ a českého europoslance ve skupině za „vlastizrádce“. Přestože se za výroky Babiš omluvil, politici ve stejné době začali dostávat výhrůžky. „V historii Evropského parlamentu nedošlo nikdy k tolika útokům na členy kontrolní mise,“ tvrdí český europoslanec Zdechovský, který má od té doby podle svých slov policejní ochranku.

„Nebylo to vůbec příjemné,“ popisuje svoji zkušenost s výhrůžkami i Mikuláš Peksa: „V České republice je asi taková politická kultura, na západ od nás to ale vyvolalo bouřlivé reakce a český premiér čelil kritice z nejvyšších pater Evropské unie,“ dodává pirátský europoslanec. Na mysli má kritickou reakci předsedy Evropského parlamentu Davida Sassoliho.

Předseda EP Sassoli bude ještě dále celou situaci řešit. „Parlament toto nemůže akceptovat, europoslanci jsou zvolení politici evropských občanů, zastrašovat zákonodárce je nepřijatelné,“ shrnuje Peksa.

Reklama

Doporučované