Hlavní obsah

Desátý zadržený kvůli Manchesteru. Pachatel nejspíše prošel výcvikem u džihádistů

Policie zadržela už desátého podezřelého z pondělního útoku.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Salmán Abádí měl několik měsíců před útokem projít výcvikem teroristů v Sýrii. Britská policie drží ve vazbě osm lidí, kteří mohli mít s přípravou atentátu něco společného.

Článek

Policie zatkla už desátého podezřelého v rámci vyšetřování pondělního útoku v Manchesteru. Ve vazbě je celkem osm lidí, dva z nich byli propuštěni bez vznesení obvinění. Policie se domnívá, že komplicové Salmána Abádího by mohli mít v rukou další výbušninu.

Zadržena je i část Abádího rodiny. Ten pravděpodobně prošel výcvikem vedeným islámskými radikály v Sýrii.

Podle CNN Spojené státy věří, že Abádí útočil právě pod vedením takzvaného Islámského státu. Objevují se i informace o napojení jeho bratrů na organizci al-Káida. Předpokládá se, že radikalizováni byli i další členové útočníkovy rodiny - jeho bratr a otec.

Před útokem strávila rodina tři týdny v Libyi, kde Abádího otec zabavil oběma svým synům pasy, aby se nemohli vrátit zpět do Velké Británie.

Salmán Abádí svůj cestovní doklad získal zpět, když otci podle rodinného známého řekl, že se chce vydat na pouť do Saúdské Arábie. Do Británie se měl dostat přes Istanbul a Düsseldorf. Úředník z Turecka ale popřel, že by cestoval ze Sýrie. Policie otce i bratra zatkla 23. května v libyjském Tripolisu. Otec si je jistý, že jeho syn útok nespáchal.

Televize BBC uvedla, že Abádí se těsně před útokem pokoušel kontaktovat svoji matku. Nejprve zavolal bratrovi, který matku přivolal k telefonu. Matka vystudovala univerzitu v Tripolisu, údajně se zaměřením na jadernou vědu. Okolí ji popisuje jako velmi inteligentní ženu. 

Video: Kdo se už z pondělního koncertu Ariany Grande v Manchesteru nevrátil?

Video: Kamila Bejlková

Premiérka Theresa Mayová po čtvrteční schůzce vládního výboru pro mimořádné situace potvrdila, že v Británii zůstává v platnosti kritický, tedy nejvyšší stupeň ohrožení terorismem.

Reklama

Doporučované