Hlavní obsah

Desetitisíce lidí pochodovaly v USA za práva LGBT komunity

Desetitisíce lidí pochodovaly za práva LGBT komunityVideo: Ruptly

 

Reklama

Mnozí z protestujících mají pocit, že jejich těžce vybojovaná práva jsou v ohrožení od nástupu Donalda Trumpa do úřadu.

Článek

Desetitisíce lidí v neděli pochodovaly za práva LGBT komunity ve Washingtonu, Los Angeles a dalších amerických městech. Šlo o největší takový protest od nástupu Donalda Trumpa do úřadu. Pochody se konaly skoro rok od teroristického útoku v gay klubu Pulse na Floridě, během něhož zemřelo 49 lidí.

Mnozí z protestujících mají pocit, že jejich těžce vybojovaná práva jsou v ohrožení. Účastníci pochodu nesouhlasili nejen se zrušením školního poradenství pro transgender žáky, ale i s Trumpovým přístupem k imigrantům a muslimům. Podle nich se tím rozšiřuje pole boje o rovnoprávnost.

Tady jsou nějaké fotky z dnešního #ResistMarch v Los Angeles.

Dohromady se spojili lidé všech ras, pohlaví, náboženství a sexuální orientace.

Trump se přitom během své prezidentské kampaně v loňském roce k LGBT komunitě hlásil. „Vyloženě se zabalil do duhové vlajky,” uvedl jeden z protestujících. Během čtyř měsíců ve funkci však nedošlo k žádné pozitivní změně. Lidé se naopak bojí, že konzervativní členové Trumpovy vlády by mohli chtít zastavit a vzít zpět pokrok, k němuž vůči LGBT komunitě došlo v posledních letech. Obávají se například o registrované partnerství, které americká vláda schválila v roce 2015.

Mnozí z účastníků pochodu měli cedule s nápisy „Make America Kind Again” (Udělejme Ameriku znovu laskavou), čímž reagovali na Trumpův volební slogan „Make America Great Again” (Udělejme Ameriku znovu skvělou).

„Nenávist a netolerance stále existují. Máme sice právo se vdát či oženit, to ale nemění chování některých lidí,” řekl jeden z protestujících.

Už jen fakt, že prezident přešel pochody Pride 2017 s mlčením, skupinu rozezlil. Podle některých se z Bílého domu line nepřátelská rétorika, s jejímž směřováním protestující nesouhlasí.

Reklama

Související témata:

Doporučované