Hlavní obsah

Designéři otevřeli svoje náruče. Výrobní postupy a nové trendy ukáže na Prague Design Weeku přes 80 vystavovatelů

Na Prague Design Weeku je přes 80 vystavovatelů. Petra Kvarčáková ukázala jedinečné, na míru vytvářené klobouky.Video: Barbora Marková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sedm dní ve znamení módy a nejnovějšího designu. To je letošní, už pátý ročník Prague Design Weeku. Umělci a kreativci tady až do neděle představují to nejaktuálnější ze své tvorby a návštěvníkům také odhalí, jak jejich výrobky vůbec vznikají.

Článek

Mezi vystavovateli najdete třeba designérku Janu Hejdovou s její kolekcí závěsných i stolních svítidel vyrobených starou řemeslnou technikou, Druma Barrela s nábytkem vyráběným ze starých plechových sudů, uměleckou sklářku Andreu Staškovou nebo značku Wood.u zaměřenou na dřevěné erotické pomůcky.

Každý z vystavovatelů poodhalí návštěvníkům proces tvorby, který se za jeho výtvorem skrývá. Z některých expozic se tak na týden stanou malé dílny, kde bude možné pozorovat designéry při práci.

Mezi vystavovateli se představila také Petra Kvarčáková, která vytváří originální klobouky na míru. „Inspiraci beru z 30. a 40. let, ale ohromě záleží na člověku, který ho bude nosit. Vždycky se zajímám o to, jak vypadá, co dělá. Ten klobouk potom získá úplně jinou hodnotu, jiný rozměr,“ popisuje modistka.

Petra spolu se svým kamarádem vytváří také unikátní polodřevěné klobouky. „Tyhle klobouky jsou naprosto unikátní. Jak jsme zjistili, nikdo na světě je nedělá. Je to dřevo z ořechu, které se napařuje, formuje, brousí. Je v tom opravdu hodně práce,“ uzavírá designérka.

Zajímá vás, jak takové klobouky správně nosit? Podívejte se na úvodní video.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den premiérově od 10:30 a v repríze od 18:45 na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované