Hlavní obsah

Desítky mrtvých. K útoku na afghánskou mešitu se přihlásil Islámský stát

Foto: Profimedia.cz

Údaje o počtu obětí se zatím liší, agentura AFP hovoří o 41 mrtvých.

Reklama

K útoku na mešitu v jihoafghánském Kandaháru se přihlásila organizace Islámský stát. Ten prohlášení podle agentury Reuters zveřejnil prostřednictvím propagandistické agentury Amaq.

Článek

Při pátečním výbuchu zahynuly desítky lidí a mnoho dalších se zranilo. Podle prohlášení publikovaného organizací Islámský stát (IS) na síti Telegram její dva bojovníci zastřelili stráže mešity, vnikli dovnitř a odpálili se mezi dvěma skupinami věřících, z nichž jednu tvořilo zhruba 300 lidí.

Kandahár je druhým největším afghánským městem a duchovním rodištěm Tálibánu, takže útok Islámského státu, který je vůči tálibáncům krajně nepřátelský, v tomto městě by byl závažný, píše BBC. Údaje o počtu obětí se zatím liší, agentura AFP hovoří o 41 mrtvých.

Před týdnem zabil sebevražedný atentátník v šíitské mešitě v afghánském městě Kunduz podle různých zdrojů mezi čtyřmi až pěti desítkami lidí a řadu dalších zranil. K tomuto útoku se také přihlásil IS.

Většina Afghánců patří k sunnitské větvi islámu, šíitský islám vyznávají například menšinoví Hazárové. Sunnitští radikálové na šíity hledí jako na odpadlíky od víry a často na ně útočí.

Sunnitský Islámský stát je v současné době nejextrémnější a nejnásilnější ze všech džihádistických ozbrojených skupin v Afghánistánu. Sektářské krveprolití v poslední době vyvolalo obavy, že Islámský stát rozšiřuje svou pozici v Afghánistánu.

Reklama

Související témata:
Kandahár

Doporučované