Hlavní obsah

Desítky tisíc sošek pokryly olympijský park v Londýně, připomínají padlé vojáky z první světové války

Desítky tisíc sošek padlých vojáků pokryly londýnský olympijský park.Video: Reuters

 

Reklama

U příležitosti stého výročí od konce první světové války vzniklo v Británii netradiční umělecké dílo. Desítky tisíc sošek padlých vojáků pokryly areál olympijského parku v Londýně.

Článek

Každá ručně vyráběná soška představuje jednoho ze 72 396 vojáků Commonwealthu, kteří položili svůj život v jedné z nejkrvavějších operací první světové války – v bitvě na řece Sommě a kteří nikdy nebyli řádně pohřbeni. Umělec Rob Heard strávil výrobou sošek pět let. Autor chce dílem zhmotnit často těžce představitelné množství padlých vojáků.

Dobrovolníkům a členům prvního královského anglického pluku trvalo tři dny, než všechny sošky rozestavěli. Celá instalace se rozkládá na ploše měřící čtyři tisíce metrů čtverečních. „Je mimořádné vidět to pohromadě, jsem překvapený, zatím jsem na to nebyl připraven,” popsal první pocity umělec.

Všechny sošky vojáků jsou zabalené do plátna. Každá z nich měří na výšku asi 15 centimetrů. „Je to všechno o plátně, plášť je vyrobený z kalikového plátna. Ručně jsem nití obvazoval pláště, což mi trvalo 18 měsíců. Skoro dva roky dělám jen tohle, a to nepřetržitě 12 až 14 hodin denně každý den,” říká o procesu výroby Heard.

Celkově během bitvy na Sommě roku 1916 zemřelo nebo se zranilo více než jeden milion vojáků, z toho 420 000 byli Britové. Operace na severu Francie trvala přes pět měsíců.

Výstava připomínající oběti tohoto krvavého konfliktu bude pro veřejnost zdarma přístupná do 18. listopadu. Pokud zrovna nebudete mít cestu do Londýna, podívejte se na ni ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované