Hlavní obsah

Deset tisíc pochodní rozsvítilo pevnost Tower of London. Britové si připomínají stoleté výročí války a její oběti

Deset tisíc pochodní rozsvítilo Londýn. Přípomínají stoleté výročí od konce první světové války a uctívají památku padlých.Video: Reuters

 

Reklama

Deset tisíc pochodní rozsvítilo okolí pevnosti Tower of London, palác a pevnost Jejího Veličenstva. Londýn si tak připomněl stoleté výročí od konce 1. světové války a její oběti. Tento ceremoniál se bude opakovat následujícíh osm večerů.

Článek

Tower of London v neděli večer rozzářil Londýn. Tisíce zapálených pochodní tak uctily památku padlých v bojích a zároveň sto let od konce 1. světové války. Tento ceremoniál se bude opakovat každý večer až do 11. listopadu. V tento den roku 1918 byla podepsána dohoda o příměří mezi státy Dohody a Německou říší. Německo tím doznalo svou porážku a příměří tak ukončilo válku.

„Když se oslavuje stoleté výročí konce první světové války, je důležité, aby se zapojily i státní instituce, jako je právě Tower of London, které veřejnosti umožní společně zavzpomínat,” vnímá tak strážník Nicholas Houghton.

Foto: Shutterstock.com

Instalace keramického vlčího máku z roku 2014, která též uctívala památku padlých.

Ceremoniál započal znělkou „Last Post”. Během války vyznačovala konec denních aktivit. Dnes se toutou melodií připomínají oběti, které během bojů přišly o život. Celá ceremonie se nazývá „Beyond The Deepening Shadow”, v překladu „Za prohlubujícím se stínem”. Pochodně při ní zapalují zejména pozůstalí padlých 1. světové války.

Autorem designu je umělec Tom Piper, který též stojí za instalací „Blood Swept Lands and Seas of Red”. Ta zahalila pevnost do rudé barvy tisíci keramickými máky.

Reklama

Doporučované