Hlavní obsah

Děsivé záběry z Dúmy. Chemický útok v Sýrii odsoudil Trump, vyčítá ho i Asadovu spojenci Putinovi

Upozornění: video obsahuje drastické záběry.Video: Reuters

 

Reklama

Město Dúmá se údajně stalo v sobotu terčem chemického útoku syrských vládních sil, při němž zahynuly desítky civilistů.

Článek

Syrské město Dúmá, které je pod kontrolou radikálů, se údajně v sobotu stalo terčem chemického útoku vládních sil, při němž zahynula čtyřicítka lidí. Podle agentury AFP to sdělili záchranáři z organizace označované jako Bílé přilby. Podobně se vyjádřila i Syrsko-americká zdravotnická společnost (SAMS). Syrská státní média nicméně popřela, že by vládní vojska použila chemické zbraně, a podobně vinu syrské armády popřelo spojenecké Rusko. Papež František útok označil za neospravedlnitelné použití vyhlazovacích prostředků.

Americký prezident Donald Trump odsoudil za chemický útok režim prezidenta Asada, ale spoluvinu přisoudil i jeho spojencům, Rusku a Íránu.

Rebelové ve městě Dúmá ve východní Ghútě jsou podle Damašku na pokraji kolapsu a šíří falešné zprávy.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že sobotní útoky na Dúmu si vyžádaly životy 80 lidí, z nich polovina se udusila po zasažení chemikálií. Organizace ale není schopna „potvrdit, či vyloučit” obvinění z použití chemických zbraní syrskou armádou.

Záchranáři z organizace Bílé přilby uvedli, že v domech a krytech se udusily celé rodiny. Podle ní je obětí víc než 40. Aktivisté zveřejnili videa, na nichž je vidět lidská těla s pěnou u úst. Nezávisle ale pravost snímků nelze ověřit.

Americké ministerstvo zahraničí označilo zprávy o množství obětí údajného útoku chemickými zbraněmi za děsivé. Pokud se prokáže pravdivost těchto informací, budou Spojené státy požadovat odpověď mezinárodního společenství. Pokud byly skutečně použity chemické látky, měla by se podle ministerstva klást vina Rusku.

„Opakované používání chemických zbraní syrským režimem proti vlastním lidem je mimo veškerou pochybnost,” uvedla americká diplomacie. „Rusko nese odpovědnost za brutální útoky proti nesčetným Syřanům chemickými zbraněmi,” dodalo ministerstvo zahraničí USA.

Generál ruské armády Jurij Jevtušenko popřel zprávy o použití chemických zbraní v Sýrii. Rusko je podle něj připraveno „okamžitě po osvobození Dúmy vyslat své specialisty na ochranu proti radiaci a chemickým i biologickým látkám”. Získají prý vzorky, které potvrdí, že zprávy o nasazení chemických zbraní jsou vymyšlené. Podle Jevtušenka se některé západní země snaží zabránit operaci, jejímž cílem je vytlačit rebely z organizace Džajš al-Islám z Dúmy, a z toho důvodu využívají téma chemických zbraní.

Papež František na závěr dnešní mše na Svatopetrském náměstí řekl, že „neexistuje dobrá nebo špatná válka”. „Naprosto nic ale nemůže omluvit použití takových vyhlazovacích nástrojů proti bezbranným lidem,” řekl ke zprávě o chemickém útoku. Vyzval armády i politiky, aby změnili prostředky a vydali se cestou vyjednávání.

Syrská armáda, která má podporu Ruska, se snaží z Dúmy vytlačit radikály z Džajš al-Islám. Útoky na Dúmu byly obnoveny po neúspěšných vyjednáváních, v nichž se vláda snažila přimět oponenty k evakuaci. Podařilo se to na několika místech východní Ghúty, avšak skupina Džajš al-Islám, která působí hlavně v Dúmě, zatím na dohodu nepřistoupila. Dnes ale obnovila vyjednávání.

Reklama

Související témata:

Doporučované