Hlavní obsah

Rusové v Sýrii se chovají jako nacisté, říká režisér nominovaný na Oscara. Je to o ruské touze po moci

Ruská válka v Sýrii je jen o jejich egu, říká režisér filmu nominovaného na Oscara.Video: RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Válka v Sýrii trvá už sedm let a vzniklo o ní již mnoho dokumentů. Jedním z nejpůsobivějších je film „Poslední v Aleppu”, který si vysloužil nominaci na Oscara coby vůbec první syrský snímek. Natočil ho syrský režisér Feras Fayyad. Pojednává o příbězích humanitárních pracovníků z hnutí Bílé helmy, kteří se - s nazasením svých životů - snaží zachránit životy svých bližních.

Článek

FIlm se odehrává v Aleppu, jednom z měst nejvíce postižených syrskou válkou. Fayaad podává svědectví o každodenní práci tisíců dobrovolníků organizace Bílé helmy, kteří svou neúnavnou činností zachránili životy možná statisíců civilistů. Hlavními protagonisty filmu jsou dělník Khaled a bývalý student filozofie Mahmoud. Fayaadovi trvalo několik měsíců, než získal jejich důvěru.

Sám Feras musel ze Sýrie utéct poté, co byl dvakrát uvězněn - problémy měl i kvůli svému předchozímu filmu „Na druhé straně”, který pojednává o syrském básníkovi, jenž nyní žije v Praze. Feras v současné době žije s rodinou v Dánsku. Pořadu Svět bez obalu poskytl exkluzivní rozhovor.

„Jako lidská bytost musím říct, že to, k čemu dochází v Sýrii, je genocida,” říká Feras. „Rusové nás každý den bombardují a chtějí zabít každého. Je to o světové vládě. Není to o ničem jiném. Není to o ekonomice nebo o něčem takovém. Je to o tom, že Rusové chtějí být zase v pozici světové mocnosti, aby si mohli diktovat, co chtějí. Chtějí říci světu: My jsme tady a můžeme si dělat, co chceme. Můžeme rozhodovat o životech lidí. Zabít kohokoliv. Vést války. Tahle ruská válka není o ropě nebo o plynu. Je to válka o to, aby z nich zase byla velmoc. Je to stejná válka, jakou vedli nacisté. Je to o moci. Není to o ničem jiném. Je to o jejich egu. Oni chtějí kontrolovat svět, změnit vládu světa z jedné strany na druhou.”

Ukázky z filmu i celý rozhovor s režisérem Ferasem Fayyadem můžete zhlédnout ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované