Hlavní obsah

Devět dní do koronavirového rozvolnění? Co může vláda dovolit

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Ministr Blatný mluvil o možném uvolňování. Co by se mohlo změnit přespříští týden podle zveřejněné tabulky opatření? (Ilustrační snímek)

Reklama

V pondělí 23. listopadu by mohla být snížená protiepidemická opatření, naznačil ministr zdravotnictví během představování nového systému. Děti by se mohly vrátit do školy, scházet by se mohlo až šest lidí.

Článek

S nově představeným protiepidemickým systémem PES, podle nějž se Česká republika aktuálně nachází na nejhorším pátém stupni rizika, ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) také naznačil možný termín prvního uvolňování. Tím by se v rámci tabulky s opatřeními pomyslně „ukročilo vlevo“.

Přechod na nižší, čtvrtý stupeň by mohl přijít podle ministra přespříští týden v pondělí, tedy za devět dní včetně dneška. A to i přesto, že aktuálně má Česká republika v Indexu rizikovosti skóre 70 (tedy hodnotu odpovídající právě čtvrtému stupni). Podle Jana Blatného je třeba ale udržet nižší rizikové hodnocení pro přechod na nižší stupeň alespoň týden a následně několik dní bude trvat, než vláda přijme mírnější opatření.

Od 23. listopadu by tak mohlo dojít k určitému rozvolnění podle nově zveřejněné tabulky, která „provazuje“ opatření s mírou rizika. Jde zejména o čtyři důležité body týkající se školství, shromažďování a omezení pohybu:

1. Na čtvrtém stupni se bude moci shromažďovat až šest osob. A to i v rámci amatérského sportu. V aktuálním nejvyšším stupni jsou to pouhé dvě osoby.

2. Současně vzroste počet osob na svatbách, pohřbech i bohoslužbách na 20 osob.

3. Zákaz vycházení by měl platit až od 23. hodiny, aktuálně je to 21. hodina.

4. Čtvrtá úroveň je hlavně spojená s návratem nejmladších dětí do škol – u prvního stupně základních škol a speciálních škol. Žáci na druhém stupni by se střídali po týdnech v rotacích v rámci prezenční výuky. Dálkově by se ale dál měli učit studenti jak středních, tak i vysokých škol.

Dále ve čtvrtém stupni také dochází k nepatrnému zmírnění u kulturních akcí. „Zákaz diváků. Organizační a režimová omezení přítomných osob na zkouškách,“ stojí v tabulce PES, zatímco v pátém stupni jsou akce zakázané zcela.

Nadále ale budou muset restaurace fungovat v režimu pouze výdejních okének, stejně tak v obchodních centrech je umožněný prodej jen základních potřeb. Stejně tak se budou muset nosit roušky ve vnitřních prostorech a ve vybraných venkovních prostorech.

Reklama

Doporučované