Hlavní obsah

Devadesát mrtvých, přes čtyři stovky zraněných. Výbuch v Kábulu zasáhl i německou ambasádu

Při útoku v Kábulu zemřelo 90 lidí, zraněno bylo dalších 400.

 

Reklama

Jeden z nejsilnějších výbuchů, co Kábul pamatuje. Tak popisuje explozi automobilu v centru afghánské metropole policie.

Článek

Bilance pumového útoku ve vládní a diplomatické čtvrti afghánské metropole Kábulu vzrostla na 90 mrtvých a 400 zraněných. Podle agentury Reuters to oznámilo afghánské ministerstvo zdravotnictví.

K činu se zatím nikdo nepřihlásil.

Mezi mrtvými jsou především civilisté, včetně žen a dětí. Řada zraněných je v kritickém stavu. Afghánské ministerstvo vnitra vyzvalo občany, aby darovali krev v nemocnicích.

K explozi došlo v oblasti, kde se nachází mimo jiné prezidentský palác či sídla zahraničních velvyslanectví. Auto s výbušninou mělo stát zhruba 300 metrů od německé ambasády. Její budova je silně poničena. Afghánský člen ostrahy zemřel a další zaměstnanci byli zraněni. Poškozena je i budova české ambasády. Výbuch vysklil okna, poničil řadu dalších okolních domů a zhruba tři desítky automobilů.

Dosud není jasné, co nebo kdo byl cílem útoku. Mise NATO v Kábulu nicméně uvedla, že afghánské bezpečnostní síly zabránily vozidlu s výbušninou proniknout do takzvané Zelené zóny, kde se nachází prezidentský palác, sídlo mise NATO a řada zahraničních ambasád. Lze tedy usuzovat, že atentátník se nedostal ke svému cíli, napsala agentura Reuters.

Obyvatelé afghánské metropole zvyklí na občasné výbuchy podle stanice BBC hovoří o nebývale silné explozi, která vyrážela okna stovky metrů od místa útoku. Na fotografiích na sociálních sítích je vidět hustý oblak dýmu stoupající vysoko nad budovy kábulského centra.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Hnutí Tálibán se od něho distancovalo.

Reklama

Související témata:

Doporučované