Hlavní obsah

Velký dezinformační protiútok. Kampaň o Vrběticích zastínila i covid

Foto: Shutterstock.com

Českým internetem se šíří mohutná vlna dezinformací o kauze Vrbětice.

Reklama

Okamžitě s oznámením výsledků vyšetřování v kauze zničení muničních skladů ve Vrběticích se na českém internetu rozjela mohutná dezinformační kampaň, která zastínila i šíření manipulací ohledně pandemie covidu-19.

Článek

Když v sobotu večer premiér Andrej Babiš na mimořádné tiskové konferenci oznamoval závěry vyšetřování zpravodajských a bezpečnostních služeb, že za výbuchem muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 zřejmě stála dvojice ruských agentů, takřka současně se českým internetem začaly šířit o kauze falešné zprávy a manipulace.

Během zbytku víkendu téma teroristického útoku, z něhož tajné služby podezřívají stejnou dvojici agentů, jež se v roce 2018 pokusila v britském Salisbury otrávit novičokem ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru, zcela zastínilo veškerý další obsah dezinformačních webů – především tematiku onemocnění covid-19, která jim v posledních měsících jasně dominovala.

Vyplývá to z analýzy společnosti Semantic Visons, která se zaměřuje mimo jiné na detekci dezinformací ve zpravodajském obsahu na internetu.

„Hned v sobotu začaly české dezinformační zdroje okamžitě šířit falešné a manipulativní zprávy o této kauze – a zřetelně přeorientovali své zaměření z covidu-19, který byl doposud hlavním tématem dezinformací, na novou situaci,“ říká šéf Semantic Visions František Vrabel. „V neděli byl počet dezinformačních článků publikovaných o útoku GRU více než třikrát vyšší než o covidu-19.“

Foto: Semantic Visions

Graf znázorňuje porovnání počtu dezinformačních článků s tematikou covidu-19 (světle modrá) a kauzy Vrbětice (tmavě modrá) v jednotlivý dnech.

Z grafů expertů na analýzy dezinformací vyplývá, že o kauze Vrbětice jen v neděli vyšlo 68 článků, zatímco na téma covid pouze 19. „To také představuje nejnižší počet dezinformací o covidu-19 od 1. března,“ dodává Vrabel s tím, že v období mezi 1. březnem a 16. dubnem byl denní průměr dezinformačních textů o covidu dvojnásobný (39).

Podle českých expertů na dezinformace taková rychlá změna tématu nasvědčuje tomu, že prakticky ihned po zveřejnění se rozjela agresivní koordinovaná prokremelská kampaň.

Foto: Semantic Visions

Graf zobrazuje dramatickou změnu v tématech dezinformačních webů: během dvou dnů kauza teroristického útoku GRU (zeleně) předstihla covid-19 (žlutě) jako dominantní téma dezinformací v české mediální sféře.

„Je soustředěná na odvrácení viny od Ruska a zpochybnění faktů o tom, co se ve Vrběticích skutečně stalo,“ říká Vrábel. České dezinformační weby přitom podle něj často čerpají z ruských zdrojů a narativů. „Významnou skutečností je, že celá třetina dezinformací o útoku GRU pochází od české verze Sputnik News,“ dodal.

Vrabel také předpovídá, jaký směrem se bude v následujících dnech a týdnech dezinformační kampaň ubírat.

„Můžeme očekávat, že tato nová kampaň bude využívat stejné taktiky, jaké jsme viděli například po útoku v Salisbury a sestřelení malajského letadla MH17. Prokremelské zdroje půjdou do útoku a budou šířit různé protichůdné verze a alternativní vysvětlení incidentu, aby zmátly veřejnost, kalily vodu reality a znesnadnily České republice a jejím spojencům koordinovanou reakci na ruský státní terorismus,“ upozorňuje Vrabel.

„V této souvislosti budou pravděpodobně zdůrazňovat dezinformace ohledně tendru na jadernou elektrárnu v Dukovanech, z něhož bude Rosatom téměř jistě vyloučen, a ohledně pokračující snahy Kremlu dodat vakcínu Sputnik V do evropských zemí,“ dodal zakladatel Semantic Visions.

Reklama

Doporučované