Hlavní obsah

Diplomaté Severní Koreje chtěli pašovat zbraně z Česka

Foto: Profimedia.cz

Vůdce KLDR Kim Čong-un.

Reklama

Propašovat z Česka zbraně do totalitní Severní Koreje přes Afriku. Takový byl plán diplomatů Pchjongjangu, který překazily české tajné služby.

Článek

O podezřelém obchodu se Bezpečnostní informační služba dozvěděla na přelomu let 2012 a 2013. Nějakou dobu pak sledovala obchodního tajemníka ze severokorejské ambasády v Praze. Případ zmapoval Deník N.

„K detailům tohoto staršího případu se nemohu vyjadřovat. V obecné rovině ale mohu potvrdit, že se v minulosti BIS skutečně podařilo zabránit obchodu se zbrojním materiálem směrem z České republiky do KLDR,“ řekl listu mluvčí zpravodajské služby Ladislav Šticha.

Do dodávek měly být zapojeny tři české firmy, deník ovšem nevypátral, o které společnosti šlo.

Dodávat zbrojní materiál do KLDR je zakázané, vztahuje se na něj embargo. Podle informací listu diplomat kontaktoval českého podnikatele a poptával náhradní díly na staré sovětské tanky T-54 a T-55, které dodnes severokorejský režim využívá.

Sháněl ale i malé drony nebo náhradní díly k obrněným vozům BMP2, BRDM a BTR nebo letadlům L-39, které od 70. let vyráběl český výrobce Aero Vodochody a s nimiž severokorejští piloti létali. Diplomat byl podle Deníku N ke shánění vojenského materiálu nucen vlastními tajnými službami a svými nadřízenými.

„Poptávky obchodnímu tajemníkovi zadával zástupce tří severokorejských společností, které jsou zapojené do zbrojního programu KLDR. Tento pán pak působil jako obchodní tajemník KLDR v Německu,“ píše list s odkazem na zdroj ověřený pomocí české diplomacie. Diplomat byl údajně donucen k návratu do Severní Koreje.

Reklama

Doporučované