Hlavní obsah

Diplomatický pas Nejedlého je v depozitu. Doufá, že se mu vrátí

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Prezidentův poradce Martin Nejedlý.

Reklama

Prezidentův poradce Martin Nejedlý vrátil na ministerstvo zahraničí diplomatický pas. Vyhověl tak žádosti ministra zahraničí.

Článek

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek v úterý vyzval poradce prezidenta Miloše Zemana, aby do sedmi dnů vrátil diplomatický pas.

Jak Nejedlý řekl Seznam Zprávám, pas odevzdal už ve středu prezidentské kanceláři, ta ho poslala do Černínského paláce. Pas je nyní v depozitu, sdělila mluvčí ministerstva zahraničních věcí Eva Davidová.

„Mohu potvrdit, že diplomatický pas Martina Nejedlého byl vrácen na MZV a momentálně je v depozitu. To je obvyklý postup. Tím pan Nejedlý vyhověl žádosti pana ministra Kulhánka ve stanovené lhůtě,“ uvedla mluvčí.

Kulhánek ke kroku přistoupil, neboť je podle jeho vyjádření nepravděpodobné, že by Nejedlý pas využíval k původnímu účelu – tedy k doprovodu prezidenta na oficiální zahraniční cesty.

Nejedlý však již dříve zdůraznil, že mu pas nebyl odebrán definitivně. „Zdůrazňuji, že mi pas nebyl odebrán, bude teď v depozitu. A to je zásadní rozdíl. Kdyby pan prezident chtěl někam znovu vycestovat – a já věřím, že se uzdraví a cestovat opět bude moci –, situace se zase změní. A bude potom zajímavé, zda mi ten pas z toho depozitu zase vydají,“ uvedl Martin Nejedlý.

Zeman je hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v pondělí uvedl, že podle nemocnice není prezident schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.

Pětapadesátiletý Nejedlý působí jako ekonomický poradce prezidenta a je označován za jednoho z klíčových mužů Zemanova okolí. V minulosti se například účastnil Zemanova jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V pozici poradce není Pražským hradem placen, může ale využívat hradní kancelář.

O tom, že by Nejedlý neměl mít diplomatický pas, hovořil v úterý v Rádiu Impuls premiér Andrej Babiš (ANO). Nejedlý poté Deníku N sdělil, že tento pas nepotřebuje, a pokud o to bude požádán, odevzdá ho.

V roce 2015 média upozornila na to, že Nejedlý má v rozporu se zvyklostmi diplomatický pas, který usnadňuje cestování. S jeho vydáním v prosinci 2013 souhlasil tehdejší ministr Jan Kohout, podle oponentů na něj ale Nejedlý neměl nárok. Kontroverze vyvolala také Nejedlého cesta do Moskvy s diplomatickým pasem v listopadu loňského roku, ministerstvo zahraničí nebylo o programu a účelu cesty předem informováno. Letos v srpnu server Neovlivní.cz napsal, že Nejedlého sledovala Bezpečnostní informační služba (BIS). Podle serveru získávala informace k ruským kontaktům Nejedlého a jeho obchodním aktivitám.

Reklama

Doporučované