Hlavní obsah

Diplomatický spor o odpad je u konce. Kanada si z Filipín odveze zpět 1 500 tun

Filipíny vrací do Kanady celkem 1 500 tun odpadu v 69 kontejnerech.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Filipíny vyslaly zpět do Kanady 69 kontejnerů s odpadem. Krok je vyvrcholením několikaletého diplomatického sporu mezi zeměmi. Kanada se k němu rozhodla poté, co jí prezident Filipín pohrozil, že odpad nechá odvézt a vysypat do kanadských vod.

Článek

Ostrovní země tvrdí, že Kanada doručila na Filipíny v letech 2013 a 2014 celkem 103 kontejnerů odpadu, který vydávala za recyklovatelný plast. Podle serveru BBC se však v boxech měl nacházet znečištěný odpad jako použité dětské plenky či odpad z domácností. Obsah několika desítek kontejnerů Filipíny zlikvidovaly například vyhozením na skládku, zbylých 69 zůstávalo dlouhou dobu ve dvou filipínských přístavech.

Kanada nejprve problém odmítala řešit a nedodržela ani stanovený termín 15. května, dokdy mělo dojít k odvozu odpadu. Minulý týden ale filipínský prezident pohrozil, že pokud země nepřijme odpad zpátky, Filipíny ho nechají dovézt do kanadských vod a tam ho i vysypou. Kanada následně slíbila, že se na zpětný odvoz kontejnerů připraví.

Celkem 1 500 tun odpadu by nákladní loď měla z přístavu u Manily do Vancouveru dovézt zhruba za dvacet dní. Kanada slíbila, že pokryje veškeré náklady na převoz a likvidaci odpadu.

Filipínský ministr zahraničních věcí Teodoro Locsin mladší vyplutí lodi ironicky okomentoval na svém Twitteru. „Pláču. Ta loď mi bude moc chybět. Nevadí, další Filipínec určitě najde způsob, jak do země importovat další várku.”

Na problém dovozu ilegálního či znečištěného odpadu si v poslední době stěžuje čím dál více zemí jihovýchodní Asie. Na státy, které odpad importují, apelují, aby si ho odvážely zpátky. Proti dovozu odpadu se postavila i Čína, která import plastů do země zakázala v roce 2018.

Reklama

Související témata:
Odvoz

Doporučované