Hlavní obsah

Dita Protopopová skončila jako tajemnice vládní rady

Lékařka Dita Protopopová.

Reklama

Na pozici tajemnice národní vládní rady pro duševní zdraví bude místo autorky posudku na Andreje Babiše mladšího působit Ivana Svobodová.

Článek

Národní vládní rada pro duševní zdraví, kterou vede premiér Andrej Babiš, má novou tajemnici. Místo bez pozornosti médií opustí na konci srpna premiérova známá Dita Protopopová.

Lékařka v minulosti pracovala pro Andreje Babiše jako poradkyně, když byl ještě ministrem financí. Zároveň se však její jméno objevilo v kauze Čapí hnízdo, v níž zpracovávala jeden z posudků na zdravotní stav premiérova syna Andreje Babiše mladšího.

A navíc figurovala jako svědkyně v kauze, v níž policie prověřovala, zda byl právě Babiš mladší v roce 2017 nedobrovolně jejím manželem Petrem Protopopovem zavlečen na Krym.

„Paní doktorka Dita Protopopová k poslednímu srpnu končí na vlastní žádost v pozici tajemnice Rady vlády pro duševní zdraví,“ uvedla Martina Čovbanová z tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví.

Informace o odchodu Protopopové unikly pozornosti, i když podle oficiálních dokumentů dohledatelných na webu Ministerstva zdravotnictví je ministr Adam Vojtěch (za hnutí ANO) zmínil už na posledním jednání vládní rady, které se konalo 1. července.

„Tajemnicí rady bude jmenována pro další období Ivana Svobodová, na kterou se již členové rady mají obracet už nyní,“ stojí v zápise z jednání s tím, že Vojtěch poděkoval Ditě Protopopové za odvedenou práci pro radu vlády i pro reformu péče o duševní zdraví.

Další podrobnosti odchodu Dity Prototopové zatím nejsou známy. Mobilní telefon tato lékařka nebrala a nereagovala ani na zaslanou SMS zprávu.

Jak bylo zmíněno, jméno doktorky Protopopové se do povědomí veřejnosti dostalo v kauze Čapí hnízdo. Byla autorkou jednoho z posudků, kterým byla doložena stížnost Babiše mladšího proti stíhání.

Tento odborný posudek doktorky Protopopové byl pak jedním z argumentů, proč by mělo být stíhání Babiše mladšího zastaveno ze zdravotních důvodů. Jenže státní zástupce tehdy stížnost zamítl.

Andrej Babiš mladší v posledních týdnech o Ditě Protopopové několikrát veřejně uvedl, že jej poškodila. Seznam Zprávám minulý týden řekl, že má jasné důkazy o falešné diagnóze, kvůli které v péči lékařky Protopopové byl. A sdělil, že ve věci plánuje podniknut i právní kroky.

Doplnili jsme vyjádření Ministerstva zdravotnictví s upřesněním termínu, kdy Dita Protopopová ve vládní radě skončila.

Reklama

Doporučované