Hlavní obsah

Babiš mladší: Otce jsem si zablokoval, léky na schizofrenii už neberu

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já je Andrej Babiš mladší.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Syn premiéra Andreje Babiše má vypovídat na policii kvůli svému údajnému zavlečení na Krym. Vypovídat by ale chtěl i v kauze Čapí hnízdo, údajně kdyby měl možnost. Co by policii řekl?

Hostem Ptám se já byl Andrej Babiš mladší.

Syn premiéra Andreje Babiše (ANO) poslal v lednu 2018 policii e-maily, v nichž psal, že byl unesen kvůli kauze dotace pro farmu Čapí hnízdo. V ní je obviněn premiér a jeho někdejší poradkyně.

Seznam Zprávy později přinesly reportáž, ve které Babiš mladší uvedl, že ho manžel tehdejší ošetřující lékařky Dity Protopopové Petr Protopopov nedobrovolně odvezl na Ruskem anektovaný poloostrov Krym. Premiér to popřel s tím, že jeho syn trpí schizofrenií, a nařkl novináře Seznam Zpráv, že výpověď syna získali nátlakem. Švýcarská prokuratura to ale následně vyvrátila.

A v září má Babiš mladší ke kauze konečně vypovídat na policii. To prý dosud nebylo možné, protože Babiš mladší žije dlouhodobě ve Švýcarsku. „Budu dávat vysvětlení ohledně e-mailu, co jsem psal v lednu 2018. Je to ohledně zavlečení do ciziny neznámým pachatelem. Což je naprosto absurdní, protože jsem v e-mailech oznámil, kdo mě unesl - Rus Prototopov. Bylo to zavlečení, bylo mi vyhrožováno v Klecanech, že buď budu zavřený v ústavu, nebo půjdu ‚na prázdniny‘. Neměl jsem na výběr,“ vysvětluje Babiš mladší v rozhovoru.

Premiérův syn podle svých slov „na sítích“ potkal osoby, které mu otevřely oči a pomohly pochopit, co se stalo. Jejich totožnost odmítl zveřejnit. Není si také jistý, zda by mohl policii dokázat, že byl na Krym zavlečen nedobrovolně. Údajně má ale jasné důkazy o své falešné diagnóze, kvůli které byl v péči lékařky Dity Prototopové. A ve věci prý plánuje podniknut i právní kroky.

„Budu podávat trestní oznámení například na Národní ústav duševního zdraví. Nejen na něj. Jestli to bude na mého otce, zatím nebudu komentovat. Na Ditu Protopopovou a jejího manžela ale určitě,“ upřesnil v Ptám se já. „Ti lidé by měli sedět. Doktorka Prototopová, její manžel a můj otec, který to financoval. A pan doktor Cyril Höschl, který kryl doktorku Prototopovou,“ dodal.

Andrej Babiš mladší, který do Česka dorazil až letos v červenci, v rozhovoru oznámil, že přestal brát léky na schizofrenii, která mu podle jeho slov byla mylně diagnostikována. „Bylo mi řečeno, že jsem zdravý a cítím se tak, na sto procent,“ řekl s odkazem na zjištění lékařů, které ale nechtěl jmenovat.

Premiérův syn už dříve na sítích oznámil, že by rád vypovídal i v kauze Čapí hnízdo. „Policie mě ale v tomhle případě neoslovila. Původně jsem nechtěl jít proti vlastnímu rodinnému příslušníkovi, ale dnes to vidím jinak. Co mi udělal otec, rodina nedělá,“ dodal v rozhovoru.

A proč začal Babiš mladší vystupovat veřejně? Cítí se prý více v bezpečí a je těžší se ho „zbavit“. Zároveň popírá, že by ho některá z politických stran chtěla využít ke své kampani - v posledních týdnech se totiž nechal vyfotografovat například s bývalým předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem nebo starostou Řeporyjí Pavlem Novotným. „Já jsem svéprávný, svobodný člověk, mám právo se stýkat, s kým chci. To, že jsem se stal součásti české politiky, zavinil můj otec, on je ten důvod,“ vysvětlil s tím, že se politicky angažovat neplánuje.

A kontakt s otcem - premiérem Andrejem Babišem, si Andrej Babiš mladší prý už vůbec nepřeje. „Nechci s ním mít nic společného. Na mobilu ho mám zablokovaného, nenechám se psychologicky ovlivňovat,“ dodal.

Co vše by Andrej Babiš mladší chtěl policii sdělit o kauze Čapí hnízdo? A proč se najednou rozhodl, že by chtěl vypovídat v případech proti svému otci? Proč právě teď?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo si ho pusťte ve videu:

Andrej Babiš mladší přicestoval do Česka v červenci. Teď bude vypovídat na policii ohledně svého údajného zavlečení na Krym.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované