Hlavní obsah

Dítě si na tábor přivezlo koronavirus, dalších 80 čeká na potvrzení testů

Foto: Hanousek a spol.

Dětský tábor na Plzeňsku.

Reklama

Dětský tábor v Letinách na Plzeňsku rozpustil koronavirus. Nákaza se objevila u jednoho z dětí, které si ji zřejmě přivezlo z domova. Testy všech dalších dětí i personálu byly negativní.

Článek

Všechny děti i personál nyní v domácí karanténě čekají na výsledky druhého testu. „Nakažené dítě si velmi pravděpodobně přivezlo virus z rodiny,“ řekl Seznam Zprávám Michal Bartoš z plzeňské krajské hygienické stanice.

Podle něj nakažené dítě nemělo příznaky nemoci, hygienici jej takzvaně vytrasovali, když dostali z jiného kraje informace o pozitivním nálezu u jeho rodiče.

Dodal, že nakažené dítě šlo ihned do izolace a rozeběhlo se trasování jeho kontaktů a současně testování všech účastníků tábora. „Testy vyšly kompletně negativní. Tábor byl ale samozřejmě rozpuštěn, nyní jeho účastníci v domácí karanténě čekají na výsledky druhého testu,“ dodal hygienik.

Celý prostor tábora byl podle něj dekontaminován a dezinfikován. „Udělali jsme vše, co je potřeba, místo je bezpečné,“ dodal.

Faktem nicméně je, že informace o výskytu koronaviru vyvolala nervozitu. Například Iva Páleníčková ze Střediska Letiny, kde se tábory konají, se o věci vůbec nechtěla bavit. „Máte nesprávné informace,“ řekla pouze. V čem jsou nesprávné, však odmítla upřesnit.

Starosta obce Letiny Jaroslav Vraný zase dnes slyšel o výskytu koronaviru na táboře od Seznam Zpráv poprvé. „Nikdo nás nekontaktoval, nikdo nám nic podobného nesdělil,“ řekl. „Začnu na vlastní pěst pátrat, co se vlastně děje,“ dodal. Podle něj se tábory u obce v lesích konají dlouhá léta bez jakýchkoliv potíží.

V místě, kde se koronavirus objevil, již nyní běží další turnus jiného tábora. Jak již bylo řečeno, hygienici ve spolupráci s dalšími institucemi prostor dezinfikovali, měl by tedy být bezpečný.

Pavel Dvořák ze spolku Hanousek a spol., který aktuální tábor v Letinách pořádá, Seznam Zprávám řekl, že jejich tábor normálně běží. „Informace o výskytu koronaviru se týkala turnusu, který je dávno pryč. Šlo o tábor, který pořádal jiný organizátor, jejich děti jsou už zpět doma,“ uvedl.

Jak uvedla ČTK, vláda povolila letní dětské tábory od konce června za přísných hygienických opatření proti šíření koronaviru, která stanovilo ministerstvo zdravotnictví. Tábory jsou povoleny maximálně pro 500 účastníků, u stanových táborů je limit 100 lidí. Děti by se zároveň neměly podle pokynů ministerstva potkávat ve větších skupinách. Tábory musí být dostatečně vybaveny dezinfekcí, mýdlem a tekoucí vodou. Samostatné hygienické zázemí musí mít personál kuchyně a na táboře musí být vyhrazeno místo pro případnou izolaci dětí s podezřením na nákazu.

Podle odhadů České rady dětí a mládeže se letos uskuteční asi o desetinu táborů méně než před rokem.

Reklama

Doporučované