Hlavní obsah

Dívka požádala Putina o pomoc. Sousedé jí vyhrožují smrtí

Dívka požádala Putina o pomoc pro matku, sklidila kritiku a výhrůžky od sousedů.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jelena Perčiková a její dcera Tasja žijí v ruském Tomsinu, v Pskovské oblasti. 12letá Tasja napsala v prosinci ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi dopis, kde ho žádala o pomoc pro svou matku, která i přes těžkou práci v několika zaměstnáních nevydělá dost peněz, aby jako samoživitelka svou rodinu uživila.

Článek

„Moje maminka je moc hodná. Pracuje v nemocnici v Sebeži. Její plat je ale tak malý – méně než 200 dolarů – takže musí pracovat každý den až do noci,“ stálo v dopise.

Tasja také napsala, že zdejší vesnická škola byla uzavřena, a požádala o malý traktor na matčinu zahradu. Kreml jí neodpověděl, ale přeposlal dopis místním úředníkům.

Ruská redakce Rádia Svobodná Evropa pak o tomto případu natočila reportáž a lidé začali Tasje a její matce posílat peníze, oblečení a potřebné věci. Pak ale nastaly problémy: obyvatelé Tomsinu začali rozčíleně reagovat na sociálních sítích. Obvinili Tasju a její matku ze žebrání a také z domýšlivosti.

Kolegové Perčikové v zaměstnání si začali stěžovat na její práci a matka Tasji nakonec dostala výpověď. Rodina také začala dostávat výhrůžné anonymní vzkazy.

„Třikát mi někdo volal z neznámého čísla a vyhrožoval nám, že tu nebudeme mít klid. A pokud nepochopíme toto varování, tak bude mít příště Tasja třeba nožem zohavený obličej,” říká Perčiková.

Do vesnice přijel z okresu výbor, aby tyto výhrůžky prošetřil. Následně pak vydal zprávu, že neexistují žádné konkrétní důkazy o vyhrožování. Perčiková pak redaktorům sdělila, že teď začali prošetřovat naopak sociální podmínky rodiny a obává se, že by jí úřady mohly dceru odebrat.

„To je životní lekce, kterou jsem si prožila: nikdy nežádejte úředníky o pomoc, nebo skončíte pohřbeni tam, kde vás nikdo nenajde. Dcera v dopise nikoho nekritizovala. Neudělala nic, co by odůvodňovalo takovou nenávist,” říká Jelena Perčiková. Uvažuje, že s dcerou ze své rodné vesnice odejde, aby výhrůžkám a nenávisti ze strany sousedů unikla.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované