Hlavní obsah

Až 3 miliardy lidí na planetě jsou z různých menšin, většina je diskriminována, tvrdí šéf organizace

Na světě žije okolo 7 miliard lidí a přibližně 2,5 až 3 miliardy můžeme považovat za minority.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Když se podíváme na naši planetu a zaměříme se na minority, tak na světě žije okolo 7 miliard lidí a přibližně 2,5 až 3 miliardy z nich lze považovat za minority,” říká Joshua Castellino, profesor práva a děkan právnické fakulty na londýnské Middlesex University a ředitel organizace Minority Rights Group, který se dlouhodobě zabývá právy globálních mešin.

Článek

„Nedokážu zcela konkrétně říct, která skupina je teď v největším ohrožení, ale obecně se dá říct, že původní obyvatelé jsou na celém světě stále pod velkým tlakem,“ říká Castellino.

Území, na kterém žijí, je velmi často velmi cenné pro různé korporace. Ty na něm chtějí těžit třeba suroviny apod. Původní obyvatelé často považují svou půdu za posvátnou a to vyvolává napětí, díky němuž jsou v ohrožení. Lidé, kteří žijí v pralesích v Amazonii nebo v Africe, jsou vystaveni ničení svého životního prostředí, protože pralesy se kácí bez jejich vůle.

Pak jsou tu náboženské minority, které čelí velkým problémům, když je jejich náboženství odlišné od náboženství většinového obyvatelstva. Muslimské i křesťanské minority po celém světě jsou vystaveny útokům různé intenzity. Židovské menšiny stále čelí svému stigmatu. Romské minority jsou v Evropě také v ohrožení.

„Mezi nejvíce ohrožené minority na naší planetě určitě patří Rohingové v Myanmaru, kteří jsou vyháněni ze země, kde po staletí žili. Je jim odpíráno občanství a ztrácí tak jakákoliv práva, takže moje největší obava je, že tohle by mohl být způsob, jak se budou třeba státy chtít snažit zbavit části svých obyvatel.“

Organizace Minority Rights Group se zabývá rovněž osudem Jezídů – především žen, které byly uneseny bojovníky Islámského státu a zneužívány jako sexuální otrokyně – a snaží se, aby na jejich osud svět nezapomněl.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované