Hlavní obsah

Dívka unesená vlastní matkou do Lichtenštejnska žaluje ministerstvo, kraj a školu za „znemožnění existence“

Krajský soud v Hradci Králové řeší 11 let starý případ neslyšící dívky, která se soudí kvůli údajnému znemožnění existence ze strany několika institucí. Dívka putovala mezi několika speciálními školami a pak ji matka unesla do Lichtenštejnska.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Neobvyklý případ řeší Krajský soud v Hradci Králové. Matka sluchově handicapované dívky spolu s dcerou žaluje Ministerstvo školství, Pardubický kraj a speciální školu Svítání za to, že její dceři „byla znemožněna existence“. Jitka Mancini a její dcera Adriana vešly ve známost v roce 2008, kdy žena dceru unesla a deset dní se s ní skrývala v Lichtenštejnsku. Současné soudní řízení se táhne už 11 let a ani ve čtvrtek ještě nepadl rozsudek.

Článek

Žalující se k soudu nedostavily. Nyní čtyřiadvacetiletá dívka dlouhodobě žije v Itálii a její matka se omluvila ze zdravotních důvodů. Soudce pouze přečetl výpověď dívky, kterou měla učinit před čtyřmi lety nejspíše v Římě. Tam popisovala, kterak ji v několika školách odmítli vzdělávat, neboť měla handicap. V roce 2003 zcela ohluchla a kvůli tomu byla údajně vyloučena z pardubické speciální školy Svítání. Školy, v nichž studovala, jí měly i odmítnout zajištění asistenta.

Právní zástupkyně speciální školy Svítání nároky obou žen, které po instituci chtějí veřejnou omluvu v médiích a 10 milionů korun, odmítla. „Není zřejmé, za co konkrétně omluvu požadují a jakým konkrétním jednáním jí byla znemožněna existence,” uvedla před soudem. Stejného názoru byly i právní zástupkyně Pardubického kraje a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které ženy rovněž žalují.

Matku a její dceru už v době, kdy podaly žalobu, tedy v roce 2007, soud řešil, a to kvůli psychickému stavu matky, která trpěla různými bludy. Myslela si například, že ji a její dceru sledují tajné služby, které jim usilují o život. Dívka skončila v Klokánku pro ohrožené děti, odkud ji museli kvůli úzkosti odvézt na psychiatrické oddělení nemocnice v Brně-Bohunicích. Odtamtud ji matka v roce 2008 unesla. Po deseti dnech je vypátrali lichtenštejnští policisté v tamním hlavním městě Vaduzu. Ústavní soud pak v roce 2010 označil rozhodnutí okresních soudů o odebrání dívky za chybné.

Reklama

Doporučované