Hlavní obsah

Divné hučení, neznámé zvuky a stromy létaly jak sirky, líčí bouři v Brně

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Několik borovic na řečkovickém Horáckém náměstí spadlo na zaparkovaná auta.

Reklama

Varování před bouřemi platí pro Česko do konce týdne. Seznam Zprávy se vypravily do míst, kde v noci na dnešek počasí škodilo nejhůř. „Takový extrém jsem nezažil. Nikomu to nepřeji,“ říká třeba Martin Cádrik, brněnský hospodský.

Článek

Martin Cádrik v brněnských Medlánkách vlastní restauraci. Teď se ale o hosty na zahrádce poblíž parku skutečně bál. Křičel, ať se jdou schovat dovnitř mezi zdi. „Mám rád přírodní jevy, ale tentokrát to byl těžký respekt. Byl jsem plný emocí, protože jsem nikdy nic podobného neviděl. Takový extrém jsem nezažil. Nikomu to nepřeju,“ líčí intenzivní bouři.

Zasáhla severní okraje Brna a napáchala škody třeba v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku. Podle meteorologů na některých místech napadlo přes 50 milimetrů srážek. V suchých letech tolik vody nemusí spadnout ani za celý měsíc.

Cádrikova restaurace sousedí se zámeckým parkem. Silný vichr tam polámal desítky starobylých stromů, část vyvrátil i s kořeny, některé museli odborníci pokácet. „Jediné štěstí, že vítr foukal ze strany a stromy nespadly na restauraci. Divně to hučelo, takové neznámé zvuky. Stromy pak létaly jako sirky,“ vypráví Cádrik.

Zatímco v některých částech Brna v pondělí navečer spadlo v uvozovkách jen pár kapek, na severu města liják se silným větrem vyvracel vzrostlé jehličnany nebo unášel střechy. Bouře naplno udeřila především v Řečkovicích a Medlánkách, kde nyní sčítají škody. „Bouřek jsme tu samozřejmě zažili spousty, ale takový vítr nepamatujeme,“ líčí starší manželský pár, který téměř padesát let bydlí v dolní části Řečkovic. V Kárníkově ulici smrky padaly na bytové domy i přes silnici.

O kousek dál na Horáckém náměstí několik borovic poškodilo přístřešek s popelnicemi a zaparkovaná auta. „Stromů je škoda, ale hlavně, že se nikomu nic nestalo,“ říká žena, která před domem venčí psa.

+4

Podle meteorologů jsou podobně intenzivní bouře v létě poměrně časté, ale jen vzácně udeří na stejném místě, proto lidi vždy překvapí. V Brně lijáku předcházely teploty okolo 33 stupňů Celsia. „Přišla docela výrazná vlna studené fronty. Čím větší horko panuje předem, tím se vzduch stane labilnějším a rychleji stoupá nahoru,“ vysvětluje Petr Münster z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Organizace sídlí v městské části Žabovřesky. „Tady jsme naměřili vítr o síle přes 80 kilometrů v hodině, ale nebyli jsme úplně v centru bouře. Na severu mohl mít výtok studeného vzduchu ještě mnohem vyšší nárazy. „Představte si, jako když vylijete kbelík vody, tak se od země rozprskne na všechny strany. Náraz se odrazí od země a tím pádem fouká na všechny strany. Je to soustředné kolo, které se rozprostírá do okolí,“ popisuje meteorolog.

Oblast sestupného vzduchu v centru bouřky je velmi úzká. A právě s ní nejspíš měli na severu Brna co dočinění. „Když jste o pár stovek metrů dál, síla může být daleko nižší,“ říká Münster.

Intenzitě větru podle něj napomohla organizovaná struktura bouřek, které se studenou frontou přišly. „Vzácnost mohla být i v jejich délce. Trvaly třeba o dvacet minut déle, než je běžné,“ dodává.

Předpověď přitom nejdřív pro Moravu udávala jen nízký stupeň nebezpečí bouřek. Podle odborníků je velmi těžké předvídat, kde udeří nejvíc. „Takto silná intenzita je záležitost velmi malého území. Ani čtyři hodiny předem bych si netroufl říct, že v Řečkovicích to bude o tolik horší než v jiné městské části,“ popisuje Münster.

Nízký stupeň nebezpečí bouřek platí až do středečního rána pro jihozápadní Čechy, Vysočinu a jižní Moravu. Podle aktuální předpovědi se mohou opakovat i v dalších dnech. „V noci na středu opět přijde systém přeháněk a bouřek, které by však neměly mít takovou sílu jako v pondělí. Naopak přes den bude poměrně teplo. Stejné to bude i v noci na středu, na čtvrtek a částečně i na pátek,“ říká expert.

Reklama

Související témata:

Doporučované