Hlavní obsah

Divoká prasata nakazila na Zlínsku lovecké psy, lidem nebezpečí nehrozí

Foto: Profimedia

Přirozeným hostitelem viru Aujeszkyho choroby je prase divoké.

Reklama

Psi se nakazili na honu, veterináři neplánují zavést mimořádná opatření.

Článek

Lovečtí psi, kteří se účastnili honu ve Zlíně Vršava, se nakazili Aujeszkyho chorobou od divokých prasat. Dva z nakažených loveckých psů uhynuli, další dva veterináři museli utratit. Podle šéfa krajské Státní veterinární správy Františka Mahdalíka se v tomto případě mimořádná opatření nevyhlašují, je ale namístě informovat především majitele psů. Lidem nákaza nehrozí. S informací přišla ve zlínské příloze MF Dnes.

Pro psy má nemoc fatální následky

Ačkoliv obecně platí, že se psi nesmí volně pohybovat v revírech, v souvislosti s aktuální situací je třeba dbát na dodržování tohoto pravidla víc než kdy jindy. „Pokud to budou majitelé psů dodržovat, nebezpečí nákazy jim nehrozí,“ cituje MF Dnes Mahdalíka. Choroba není nebezpečná pro lidi, u psů má ale fatální následky. Nakazit se mohou přímým kontaktem s tělními tekutinami divočáka.

Před dvěma lety se na území celé republiky dělal plošný monitoring nemoci. Ten zjistil promořenost ve výši 21 procent u divokých prasat, v případě Zlínského kraje dosáhla 27 procent. V absolutních číslech však šlo u jednotlivých krajů vždy jen o jednotky kusů.

Chorobu přenáší prase divoké, to ji dokáže přežít

Vzorky se braly od odlovených divočáků a podle Mahdalíka se testovaly protilátky, což znamená, že zvířata nutně nemusela být nemocná, ale s chorobou přišla dříve do styku. Mimořádná opatření by se v případě Aujeszkyho choroby vyhlašovala, pokud by se nákaza objevila v domácím chovu. To se ale ve Zlínském kraji nestalo.

Podle informací Státní veterinární správy je Aujeszkyho choroba infekční onemocnění, které postihuje široké spektrum hospodářských i volně žijících zvířat. Přirozeným hostitelem viru Aujeszkyho choroby a jediným druhem, který přežívá infekci, je prase. Virem se mohou nakazit téměř všechny druhy savců kromě člověka a primátů.

Reklama

Související témata:

Doporučované