Hlavní obsah

Online: Lidé kolabují v horku, teploty už vystoupaly nad 34 stupňů

Meteorolog Petr Dvořák mluví o předpovědi počasí na nejbližší dny.Video: Josef Mačí

 

Reklama

V pátek se ochladí a přijdou bouřky. Situaci sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Dosud nejteplejším dnem letošního roku má být čtvrtek, kdy podle meteorologů teploty mohou vystoupat až k 37 °C. Pro řadu krajů platí také výstraha před velmi teplým počasím.

V noci se má ale výrazně ochladit, teploty klesnou zhruba o deset stupňů a pokles budou doprovázet na řadě míst i silné bouřky.

Situaci sledujeme v online zpravodajství 

Jak se v Česku projevuje sucho od počátku roku do dneška.

19:40 - Liberecký kraj zasáhla silná bouřka

Popadalo několik stromů, ke kterým podle ČTK vyjelo 34 hasičských výjezdů. Bouřky by podle předpovědi měly v důsledku veder zasáhnout celou republiku.

18:27 - Dnešek byl nejteplejším dnem roku

V Husinci-Řeži bylo podle ČTK naměřeno rovných 36 stupňů Celsia. Teploty nad 35 stupňů byly zaznamenány ještě na dalších čtyřech místech. Teplotní rekordy padaly například v Plzni-Bolevci, kde byl překonán rekord z roku 2000. Ten padl na většině meteostanic v Česku. Některé překonané teplotní rekordy pocházely z roku 2008. 

16:10 - V hlavním městě zkolabovalo 15 lidí

Pražští záchranáři dnes zasahovali zatím u 15 případů kolapsu způsobených horkým počasím. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí pražské záchranky Jana Poštová. Celkový počet výjezdů zůstává na průměru. Vedra mohou ohrožovat zejména lidi s chronickými nemocemi. Venkovní teplota dnes stoupla ke 34 stupňům Celsia.

15:50 - Jak proti horku bojuje Dopravní podnik hl. m. Prahy

„Řidiči jsou vybaveni souborem oděvních součástek pro zimní i letní období. V letním období mohou využít polokošili nebo košili s krátkým rukávem a od dubna do září mohou také nosit krátké kalhoty. Ženy mají navíc možnost nosit sukni," uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

12:40 - Obce brojí proti plýtvání vodou

Sucho vede některé obce na jižní Moravě k nutnosti zakročit proti plýtvání s vodou. Například Vísky na Blanensku a Džbánice na Znojemsku už zakázaly zalévání zahrad a napouštění bazénů z obecního vodovodu. Na Moravskokrumlovsku se kvůli nízkým průtokům nesmí zahrady zalévat ani vodou z řek a potoků, zjistila dnes ČTK z úředních desek měst a obcí v kraji.

11:55 - V noci se ochladí a přijdou bouřky

Český hydrometeorologický ústav rozšířil výstrahu. Českem se během noci proženou silné bouřky. Výstraha platí pro západní, střední a severní Čechy.

„Studená fronta přinese i četné bouřky a přeháňky, takže se můžeme dočkat srážek, které tolik chybějí," uvedl Petr Dvořák z ČHMÚ.

10:38 - Tramvajáci v Nantes si oblékli sukně

Vlna veder, která zasáhla i Francii, přiměla řidiče tramvají a autobusů ve městě Nantes na západě země, aby přišli do práce co nejvíce nalehko. Místo kalhot se oblékli do sukní, protože šortky mají přísně zakázané, upozornil web deníku Le Parisien.

10:14 - Vláda bude řešit, co dělat se suchem

Vládě bude do konce června předložena koncepce na ochranu před následky sucha na území České republiky. Jde o materiál, jenž je součástí strategie boje proti dopadům sucha. V rozhovoru s ČTK to řekl jeden z autorů návrhu koncepce Pavel Punčochář z Ministerstva zemědělství. Podle něho se průměrná teplota může do roku 2050 zvýšit až o čtyři stupně Celsia proti předprůmyslové době, tedy zhruba polovině 19. století.

Video: Letní teploty stoupají, co s tím udělá stát?

Letní teploty stoupají, co s tím udělá stát?Video: Anita Baselová

9:06 - Pozor, čtvrtek bude supertropický

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal varování před velmi vysokými teplotami pro Prahu a části Středočeského, Plzeňského a Ústeckého kraje. Lidé by měli více pít, omezit tělesnou zátěž a vyhnout se v poledních a odpoledních hodinách přímému slunci.

Stále trvá nebezpečí požárů vyhlášené pro Ústecký a Jihomoravský kraj. Od čtvrtka se ale nebezpečí rozšíří na většinu území Čech a jižní Moravy.

Podívejte se ve videu na nejbližší předpověď počasí.

Předpověď počasí na čtvrtek a noc.Video: Tereza Nováková

Reklama

Související témata:

Doporučované