Hlavní obsah

„Dneska potkáte pastevce s AK-47,“ komentuje víkendové střety nigerijský prezident. Mají nejméně 200 obětí

Střety v Nigérii mají už 200 obětí.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Nejméně 200 obětí si vyžádaly víkendové nepokoje v centrální části Nigérie. Střety se odehrály mezi křesťanskými a muslimskými farmáři a pastevci kvůli ubývající úrodné půdě. Situaci také vyostřily náboženské rozdíly.

Článek

Více než 200 lidí přišlo o život při víkendových nepokojích ve státě Plateau v centrální Nigérii. Uvedl to guvernér území Simon Lalong. Původně se hovořilo o 86 mrtvých.

Jednalo se o boje mezi zemědělci, kteří jsou křesťanského vyznání, a muslimskými pastevci. Vláda ve snaze předejít dalšímu krveprolití vyhlásila zákaz nočního vycházení platný od šesté hodiny večerní do šesté ranní. Do oblasti byly rovněž vyslány vrtulníky a obrněné vozy pro zajištění bezpečnosti ostatních obyvatel.

Policie, která obviňuje z vyvolání nepokojů pastevce, dříve uvedla, že o život přišlo 86 lidí. Zdroje z místní komunity nicméně hovořily o více než stu mrtvých. Hlavní organizace, jež kočovné pastevce zastřešuje, jakýkoli podíl na zabíjení odmítla.

Klimatické změny a útoky extremistické skupiny Boko Haram tlačí pastevce ze severu země na jih, který tradičně obhospodařují farmáři. Podle některých odhadů mají vzájemné střety na svědomí už více životů než právě Boko Haram.

Reklama

Doporučované