Hlavní obsah

Dnešní děti nevědí, že sklenici na špejli nepostaví. Chybí jim představivost, říká výrobce stavebnic

Pořad Byznys zblízka a v něm rozhovor s Janem Látem ze společnosti Beneš a Lát.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Víte, jaké hračky jsou nejdražší na světě? Jaké jsou nejprodávanější a jak se ze slévárenské firmy stane tradiční výrobce hraček? Odpovědi najdete v magazínu Byznys zblízka s Janem Látem z firmy Beneš a Lát.

Článek

„Dětem dnes chybí praxe jakéhokoliv tvoření, jakákoliv reálná zkušenost. I proto nabízíme exkurze v naší slévárně a dalších továrnách nejenom školám, ale i školkám,“ říká Jan Lát, místopředseda firmy Beneš a Lát s tím, že bez toho, aby si člověk něco sám vyrobil nebo zjistil, jak voní dřevo, nikdy nenajde lásku k řemeslu.

„Když si to děti nezažijí, tak by je to ani nenapadlo, že by se tímto směrem mohly dát,“ dodává Lát. Současným dětem podle něho často navíc chybí i představivost a schopnost něco vytvořit. „Stavebnice rozvíjejí dětskou mikromotoriku, představivost i schopnost přijít na to, že skleničku na špejli nepostaví. Mnoho dětí v deseti letech není schopno zkonstruovat věc, která bude samostatně stát,“ říká Lát.

Strojírenská a slévárenská společnost Beneš a Lát hračky vyrábí od roku 2005, kdy převzala krachující semilskou společnost Vista. Hračkám známým z předrevolučních dob teď vrací původní lesk a snaží se s nimi prorazit i v zahraničí. I když jich ročně prodá za 30 milionů korun, na celkových tržbách společnosti se podílejí čtyřmi procenty. Většinu obratu tvoří odlitky a strojírenské výrobky pro zákazníky z automobilového průmyslu.

Nedostatek lidí firmu v tuto chvíli už netrápí. Podle Jana Láta byla situace nejhorší na přelomu let 2017 a 2018 a teď došlo ke zpomalení trhu. „Od druhé poloviny roku 2018 sledujeme lehký pokles toho zběsilého tempa poptávky zaměstnanců,“ říká Lát s tím, že trh se stabilizoval. „My jsme na počátku roku 2018 byli ve stavu, kdy poptávka našich zákazníků byla na dvojnásobku našich kapacit. Dnes jsme ve stavu, že všechny čtyři výrobní závody jedou naplno, ale není to už s tou šílenou hektikou. Zatím to nevnímáme jako zásadní dopad, ale zpomalení to je,“ říká Lát.

Pořad Byznys

Pořad Byznys sledujte každý všední den na TV Seznam od 14 hodin a v reprízách v 18:15 a ve 22:30.

Reklama

Doporučované