Hlavní obsah

Do Austrálie přišly vytoužené deště. Hrozí ale záplavy

Foto: Profimedia.cz

Deště zasáhly i místo konání tenisového turnaje Australian Open v Melbourne.

Reklama

Suché počasí v Austrálii vystřídaly mohutné deště. Do země sužované už od září ničivými požáry tak deště přinesly trochu úlevy pro místní hasiče. Jen dobrovolných hasičů bojovalo s ohněm asi 200 tisíc. Nad konáním tenisového turnaje Australian Open ale stále visí otazník.

Článek

Déšť padal na nejvíce zasažená místa posledních 24 hodin. Ani to ale nestačilo na uhašení všech požárů, stále jich hoří přes osmdesát. Požáry, které zasáhly Austrálii, patří mezi nejničivější za poslední desítky let. Nejméně 28 lidí zemřelo a jen v Novém Jižním Walesu oheň zničil více než tři tisíce domovů. Úřádům se i přes pomoc ze zahraničí nedaří s požáry úspěšně bojovat. Teď by mohla díky dešťům přijít vymodlená úleva.

Deště se dočkalo i Sydney, které se už týdny potýká se špatnou kvalitou ovzduší. Tam dokonce voda zaplavila ulice. Někteří obyvatelé si dlouho očekávaný déšť užívali po svém, například skákáním do kaluží, kvůli čemuž na chvíli zavírali své živnosti.

Podle předpovědí má pršet ještě několik dalších dní. Zároveň ale zaznívá varování před záplavami. Roky sucha totiž půdu tak vysušily, že v některých oblastech voda po zemi jen stéká. Požáry navíc spálily vegetaci, která by vodu mohla sát. Hasiči varují řidiče před možným pádem stromů u vozovek, kterým voda vymlela kořeny. Ve státě Victoria pak kromě zaplavených silnic museli hasiči řešit i nově vzniklé požáry od bouřek, které deště doprovázely.

Z aktuální situace Australané obviňují vládu. Podle nich nedělá politická reprezentace dostatek v boji s klimatickou změnou. Minulý týden tak proti vládě protestovaly desítky tisíc lidí. Situace je ale kritická, významné množství fauny a flóry, které je pro Austrálii jedinečné, plameny spálily a zabily. Podle ekologů mají požáry na svědomí životy až jedné miliardy zvířat. V některých městech navíc dochází voda.

S blížícím se tenisovým turnajem Australian Open, který začíná už v pondělí, se řeší podmínky, za jakých budou sportovci hrát. V posledních letech totiž kvalifikaci v Melbourne provázela extrémní horka. Letos zase sportovce dusil všudypřítomný kouř z hořících buší. Svět obletěly snímky dusící se bývalé světové jedničky Marie Šarapovové.

Australský tenisový svaz avizoval, že přijme veškerá opatření pro ochranu zdraví sportovců. Za posledních 48 hodin teplota v Melbourne klesla pod dvacet stupňů. Tenistky a tenisté se tak alespoň prozatím nemusí obávat vysokých teplot a dusivého kouře.

Reklama

Související témata:

Doporučované