Hlavní obsah

Do boje s koronavirem už vyrazili i miliardáři

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Monopol na souboj s nemocemi a epidemiemi už nedrží pouze státy, ale čím dál více se zapojují i nejbohatší lidé světa, aby pomohli zmírnit dopady viru. Magazín Forbes sestavil žebříček miliardářů, kteří darovali na boj s epidemií významné sumy.

Článek

Nový koronavirus sílí a stále se ho nedaří dostat pod kontrolu. Do boje proto narukovali i dolaroví miliardáři, kteří začínají uvolňovat své peníze. Nejčastěji finance poskytují na zdravotnický materiál do postižených oblastí nebo na vývoj vakcíny.

První příčky žebříčku zaujímají čínští miliardáři a jejich firmy, jež logicky mohou být koronavirem zasaženy nejvážněji. V závěsu za nimi jsou manželé Gatesovi, kteří se charitativní činností zaobírají již delší dobu, a dalo se tedy předpokládat, že i nyní darují štědrou finanční výpomoc.

Možná překvapivě se proti viru razantně postavili i francouzští ředitelé konglomerátů, které se specializují na nejluxusnější značky na trhu. A pomoc na svém twitterovém účtu přislíbil i generální ředitel společnosti Apple Tim Cook, který ale prozatím žádnou konkrétní částku neprozradil.

Jack Ma

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel internetového konsorcia Alibaba Group Jack Ma.

Aktuálně nejbohatší Číňan, zakladatel největšího čínského internetového konsorcia Alibaba, daroval přes svoji nadaci na boj proti koronaviru 14 milionů amerických dolarů. Sama společnost Alibaba podpoří epicentrum onemocnění Wu-chan dalšími 144 miliony dolarů.

Robin Li, Ma Chua-tcheng, Žen Čeng-fej, Čang I-ming

Čtyři miliardáři a čtyři čínské giganty – Baidu, Tencent, Huawei a ByteDance – dohromady darovali přibližně 115 milionů dolarů. Baidu (Robin Li), nejznámější čínský webový vyhledávač, poskytl přes 40 milionů dolarů. Stejnou částku daroval i technologický gigant Tencent (Ma Chua-tcheng). Firma ByteDance (Čang I-ming), která provozuje sociální síť TikTok, dala na pomoc s bojem proti viru téměř 30 milionů dolarů a telekomunikační společnost Huawei (Žen Čeng-fej) slíbila přes čtyři miliony dolarů.

Bill a Melinda Gatesovi

Foto: Facebook.com/gatesfoundation/

Manželé Gatesovi podporují boj s nemocemi dlouhodobě.

Zakladatel Microsoftu a jeden z nejbohatších lidí na světě Bill Gates financuje prostřednictvím Nadace Billa a Melindy Gatesových boj s nemocemi, které ohrožují hlavně země třetího světa. Před nebezpečím nové světové pandemie varuje již několik let, a tak když vypukl nový koronavirus, ihned spolu s manželkou věnovali přes svoji nadaci 10 milionů dolarů. Půlku darují přímo na pomoc Číně, druhou polovinu na pomoc a prevenci v Africe, i když se v žádné tamní zemi virus zatím neobjevil.

Bernard Arnault

Foto: Profimedia.cz

Třetí nejbohatší muž světa Bernard Arnault.

Bernard Arnault je třetí nejbohatší muž světa. Vlastní koncern LVMH, pod který spadá více než 60 luxusních značek. Řadí se mezi ně například Louis Vuitton nebo Dior. Francouz Arnault poskytl Čínskému červenému kříži částku 2,3 milionu dolarů.

Francois-Henri Pinault

Foto: Profimedia.cz

Francois-Henri Pinault vlastní skupinu luxusních značek Kering.

Francois-Henri Pinault daroval podobně jako Arnault finanční pomoc Čínskému červenému kříži, ovšem ve výši jednoho milionu dolarů. Oba muži jsou rovněž rivaly na poli byznysu s luxusními značkami. Pinault vlastní mezinárodní skupinu společností Kering, pod kterou patří například značky Gucci, Yves Saint Laurent či Bottega Veneta.

Reklama

Doporučované