Hlavní obsah

Do budovy Kliniky se pustil bagr. Nic nebouráme, jde o rekonstrukci, hájí se úřad

Foto: Filip Hausknecht

Klinika na pražském Žižkově.

Reklama

Zbouraná část budovy tzv. Kliniky na pražském Žižkově vyvolala na sociálních sítích nevoli. Aktivisté se obávají, že Správa železniční dopravní cesty chce celý objekt zbourat. Ta ale tvrdí, že se jedná pouze o stavební úpravy.

Článek

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) avizovala už na konci října, že plánuje rozsáhlé úpravy bývalé plicní ambulance v pražské Jeseniově ulici známé jako Klinika. V budově, kde posledních pět let provozovali aktivisté sociální centrum, začaly před pár dny dělnické práce.

Na sociálních sítích se pak ve středu objevila fotka bagru, který bourá část objektu. Někteří lidé proto začali panikařit, zda SŽDC nechce celý objekt zbourat.

„Vzhledem k tomu, že od začátku se plány SŽDC měnily a neproběhla o tom společenská diskuze, přijde nám celkem zjevné, že primární účel byl zbavit se sociálního centra a až sekundární je pro ně to, co tam vlastně vybudovat,“ řekl Seznamu Jakub Orta, dlouholetý člen squaterské skupiny a neformální mluvčí Kliniky.

SŽDC ale obavy mírní. „Nic bourat nehodláme. Jde pouze o stavební úpravy, o kterých jsme v minulosti informovali,“ řekla Seznamu mluvčí Nela Friebová. Rekonstrukce má SŽDC vyjít na necelých 50 milionů korun.

„Z objektu bude po potřebném vyčištění a provedení bouracích prací využita prakticky pouze hrubá stavba se stávajícím nosným systémem. Pomocí příček vzniknou nové dispozice, osadí se nová okna a dveře,“ stojí ve zprávě SŽDC, která předestřela další plány s objektem.

Budova bývalé plicní kliniky na Žižkově dostane také novou střechu a fasádu. Větší část bude sloužit jako ordinace praktických lékařů. To je podle Orty účelové, protože od začátku se plány SŽDC několikrát měnily a neproběhla nad nimi společenská diskuze.

Prázdnou budovu někdejší plicní kliniky obsadili aktivisté v prosinci 2014. Vyklidili ji a bez povolení v ní několik dní provozovali sociální centrum. V únoru 2015 po intervenci tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO) nabídl ÚZSVM budovu na rok k bezplatné výpůjčce. Smlouva vypršela počátkem března 2016, v říjnu téhož roku budovu získala SŽDC.

Správa oznámila, že tam chce přestěhovat některé své zaměstnance a vyzvala aktivisty, aby budovu opustili. Ti to odmítli, tudíž SŽDC nechala budovu letos v lednu exekučně vyklidit. Exekutor tehdy vyúčtoval náklady na celý zásah i s odměnou pro něj na 1,2 milionu korun, které mají zástupci Kliniky zaplatit.

Klinice se díky sbírce i benefičním akcím podařilo velkou část peněz vybrat. „Využili jsme z vybrané částky 900 tisíc korun na zaplacení exekuce. Navíc jsme se odvolali k soudu, protože se nám výše exekuce zdá vysoká,“ dodal Orta.

Reklama

Doporučované