Hlavní obsah

Do července má dorazit sedm milionů vakcín. Česko hledá i další možnosti

Foto: Pixabay

Vakcína (ilustrační foto).

Reklama

Česku by do pololetí mělo přijít téměř sedm milionů dávek vakcín. Nejvíc jich do země dorazí od dubna do června, kdy by jen Pfizer měl poslat 4,5 milionu dávek.

Článek

Od tří výrobců, jejichž vakcíny jsou zatím schválené Evropskou lékovou agenturou, by do poloviny roku mělo do Česka dorazit téměř 7 milionů dávek vakcín.

Nejvíc Česko spoléhá na vakcínu od Pfizeru, dojednané jsou také dodávky od AstraZenecy a Moderny. Česko ale vyjednává i s dalšími farmaceutickými firmami.

Poslancům na zdravotním výboru to řekla nová koordinátorka očkování Kateřina Baťhová. Česká republika má zatím objednány dávky pro 11 milionů lidí.

Česká republika má podepsané smlouvy se 6 výrobci vakcín

AstraZeneca: objednány 3 miliony dávek pro 1,5 milionu lidí

Johnson&Johnson: objednány 2 miliony jednodávkových vakcín (zatím neschválena EMA)

Pfizer: objednáno 12 milionů dávek pro 6 milionů lidí

CureVac: objednány dávky pro necelý 1 milion lidí (zatím neschválena EMA)

Moderna: objednány 4 miliony dávek pro 2 miliony lidí

Sanofi: zatím neobjednáno, čeká se, jak dopadne vývoj

Česko se podle Baťhové přihlásilo ke všem možnostem, které na trhu jsou. A to včetně vakcín, které se zatím vyvíjejí. Nebo těch, které se nebudou dodávat dříve než v roce 2022.

„Momentálně vedeme jednání s Novavaxem, kde to zatím nepokračuje plně plynule, ale ukazuje se, že by mohl do Evropské unie dodat od poloviny roku dál 100 milionů dávek. Vyjádřili jsme zájem také o očkovací látku Valneva, ale ta bude až v roce 2022, a půjde o miniaturní množství,“ vysvětlila.

Podepsaná smlouva je i s firmou Sanofi, avšak objednáno od ní Ministerstvo zdravotnictví nemá ještě nic. „Zatím čekáme, jak dopadne vývoj,“ vysvětlila Baťhová. Objednaný je i necelý milion dávek od firmy Curevac. „Tam se ale vše komplikuje, protože nejspíš nebude dodávat v tomto roce,“ uvedla.

Zatím nejvíc spoléhá Česko na vakcíny od firmy Pfizer, kterých si ve třech objednávkách nasmlouvalo celkem 12 milionů dávek pro 6 milionů obyvatel. Podle ministerstva budou dodávky probíhat lépe, než se původně zdálo - do května má do Česka dorazit téměř tolik vakcín, s kolika původně počítali až do září.

Do Česka přišlo od Pfizeru v lednu 323 tisíc dávek, v únoru ministerstvo předpokládá zhruba 335 tisíc dávek, v březnu pak 500 tisíc. Únorová dodávka by podle Baťhové měla jít především na přeočkování druhou dávkou. Dodávky by se měly ve velkém rozjet mezi dubnem a červnem, a to přes 4,5 milionu dávek. Další miliony by pak měly přijít do prosince, a to 3,5 milionu za třetí čtvrtletí a 1,75 milionu mezi říjnem a prosincem.

Od Moderny by do června měl přijít zhruba milion dávek, ministerstvo ale objednává další vakcíny. „První objednávka Moderny byla pro jeden milion osob, dva týdny zpátky jsme objednali další dva miliony dávek,“ uvedla Baťhová.

Od AstraZenecy by měly přijít celkem 3 miliony dávek, ministerstvo však zatím má informace jen o únorové dodávce. „AstraZeneca teď indikovala nějaké problémy. Uzavřeli dodatek s Velkou Británií, že jim budou dodávat přednostně. To se nyní řeší. Počty dávek, které nám slibují, se teď každou hodinou mění,“ vysvětlila Baťhová a uvedla, že ještě v úterý bylo od firmy slíbeno 81 tisíc dávek, ve středu však firma avizovala už 230 tisíc.

Reklama

Doporučované