Hlavní obsah

Do Francie za prací. Pachatel z Nice před útokem volal domů

Foto: Profimedia.cz

Bazilika Notre-Dame de l'Assomption v Nice, kde k útoku došlo.

Reklama

Jednadvacetiletý Tunisan čelí obvinění z vraždy tří lidí ve francouzském Nice, kde v tamním kostele zaútočil nožem. Dvanáct hodin před incidentem mluvil se svou rodinou, aniž by naznačil, k čemu se chystá.

Článek

Brahim Ausaví vyrostl v početné rodině spolu s osmi sestrami a dvěma bratry. Domovem mu byl skromný příbytek ve městě Thyna nedaleko významného tuniského přístavu na východním pobřeží země. Město Sfax, ke kterému přístav náleží, je klíčovým bodem pro všechny Tunisany, již se pokoušejí dostat do Evropy.

Ausaví nedokončil střední školu, živil se manuálně. Stal se mechanikem jízdních kol. Později prodával motoristům benzín, informuje list The Guardian s odkazem na slova jednoho z příslušníků útočníkovy rodiny.

„Pil alkohol a užíval drogy. Říkala jsem mu: Nemáme dost peněz a ty jimi plýtváš?“ cituje britský list slova matky podezřelého. Tyto aktivity jejího syna již dříve dostaly do hledáčku tamní policie.

Ausavího příbuzní si během posledních dvou let všimli změn v jeho chování. Náplní jeho života se stalo pravidelné modlení, víc se držel doma. Přátelům se vyhýbal, nikdy však nevykazoval známky extremismu, uvedl jeho starší bratr Yassin. Podle něj Brahim odmala respektoval ostatní a jejich rozdíly.

O odchod z Tuniska se Ausaví pokusil už nejméně jednou, svou rodinu ovšem neinformoval o tom, že pokus zopakuje. Když se jim jednoho zářijového dne ohlásil, že dorazil do Itálie, byli překvapení. Poté, co v nové zemi strávil několik dní, podařilo se mu přesunout se do Francie.

„Řekl, že se rozhodl odejít do Francie, jelikož tam jsou lepší pracovní vyhlídky, zatímco v Itálii bylo příliš mnoho lidí hledajících práci,“ uvedl jeho bratr o hovoru, který Ausaví uskutečnil ve středu večer - jen pár hodin před chystaným útokem.

Útočníkova sestra Afef informovala, že Ausaví se o kostelu, kde ukončil tři lidské životy, zmínil. Měl ho údajně vyhledat při pátrání po místě k přespání, nakonec ale oznámil, že si odpočine v budově naproti němu. V danou chvíli nenasvědčovalo nic tomu, že druhý den spáchá brutální útok.

Kromě zbraně měl Tunisan u sebe také dva telefony a korán. Policie ho po incidentu postřelila, momentálně se nachází v kritickém stavu v nemocnici, kde je pod přísným dozorem.

Francouzská policie později zatkla sedmačtyřicetiletého muže, se kterým byl Ausaví v kontaktu během středečního večera. Úřady ovšem informovaly o tom, že důkazy o jeho spoluúčasti na útoku nemají.

Podle Aarona Zelina, autora nedávno vyšlé knihy o extremismu na území Francie, byli Tunisané zapleteni do celkem osmi podobných událostí v zemi, a to v rozmezí od roku 2014 do poloviny roku 2019. Velkou tragédií byl pro Francouze útok, který se odehrál v den výročí dobytí Bastily v roce 2016. Tuniský muž tehdy v Nice vjel kamionem do davu lidí, 86 z nich tímto činem připravil o život.

Reklama

Doporučované