Hlavní obsah

Terorista z Nice byl v Evropě jen pár týdnů, připlul na Lampedusu

Foto: Profimedia.cz

Policie v Nice střeží katedrálu, kde došlo k útoku.

Reklama

Pachatelem teroristického útoku v katedrále v Nice je 21letý Tunisan, který přijel do Francie v září z Itálie. Francouzské tajné služby o něm až dosud neměly žádné záznamy.

Článek

Francouzská policie postupně odkrývá pozadí čtvrtečního teroristického útoku, který šokoval celou zemi. Mužem, jenž v katedrále v Nice zavraždil dvě bezbranné ženy a jednoho muže, byl 21letý Tunisan Brahim Ausaví.

Protiteroristický prokurátor Jean-François Ricard oznámil, že terorista se dostal do Evropy teprve před několika týdny. Podle deníku Il Messaggero přistál muž koncem září na ostrově Lampedusa a po dvoutýdenní karanténě byl převezen do apulijského přístavu v Bari. Poté nelegálně překročil hranice do Francie. Podle Ricarda měl u sebe dokumenty vydané italským Červeným křížem vystavené na jméno Bráhím Avísáví.

Tunisan tedy nebyl žadatelem o francouzský azyl ani nebyl v hledáčku italských či francouzských tajných služeb. Kromě výše zmíněných dokumentů měl u sebe výtisk koránu, dva mobilní telefony a další dva nože, které nepoužil.

O motivech jeho činu se příliš nespekuluje, hypotéza o tom, že jde o radikálního islamistu, je více než pravděpodobná. „I v době, kdy byl ošetřován, nepřestával opakovat (větu) Allahu Akbar,“ vypověděl starosta Nice Christian Estrosi.

Ve čtvrtek večer také francouzská policie zadržela 47letého muže, který měl být v kontaktu s teroristou.

Ministr vnitra Gérald Darmanin v pátek řekl, že Francie je ve válce s islamistickou ideologií a že jsou pravděpodobné další útoky radikálů na francouzské půdě. „Jsme ve válce proti nepříteli, který je uvnitř i vně,“ řekl Darmanin rozhlasové stanici RTL. „Musíme pochopit, že byly a budou další události jako tyto strašné útoky,“ dodal Darmanin.

Reklama

Související témata:

Doporučované