Hlavní obsah

Do hlubin Staroměstského náměstí. Podívejte se do klíčových míst Pražského povstání

Podívejte se s námi pod Staroměstskou radnici.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Návštěvníci se po několik dnů mohou mimořádně podívat do podzemní části Staroměstského náměstí. Kromně podzemních prostor radničních budov veřejnost poprvé v historii prochází i podzemním tunelem mezi Staroměstskou radnicí, Novou radnicí a Novou úřední budovou.

Článek

Radnice dokořán je šestidenní projekt Prague City Tourism, díky kterému může široká veřejnost nahlédnout do míst, kam se obyčejně nepodívá. Řeč je například o reprezentačních prostorech Staroměstské radnice, svatebních síních, ale i o radničním podzemí.

Poprvé v historii se lidé podívají také do tunelu, který spojuje Staroměstskou radnici s Novou radnicí a Novou úřední budovou. Podzemní trasu prošel náš kameraman se zhruba dvacetičlennou skupinkou, kterou provedl Antonín Baloun.

Součástí prohlídky podzemí radničních budov a tunelu byl i výklad historie, doplněný řadou dobových fotografií. Jednalo se především o květnové události roku 1945, tedy Pražské povstání a poslední dny druhé světové války na pražské radnici. Právě sklepení byla při obraně radnice povstalci využívána jako lazaret.

Už na pozvánce na prohlídku organizátoři varovali, že je určena pouze pro dospělé a fyzicky zdatné jedince. Trasa vedla například přes zúžené nebo snížené prostory, součástí bylo i lezení po žebříku. Každý člověk musel být vybaven vlastní baterkou. Podzemí Staroměstského náměstí v Praze prošla skupinka v absolutní tmě a chladu.

Pohnutou minulost a dramatické okamžiky pražských dějin dokreslilo zaprášené, místy až strašidelné prostředí.

Reklama

Doporučované