Hlavní obsah

Do Itálie bez karantény, na Slovensko jako před uzavřením

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Slovenský premiér při návštěvě Prahy oznámil úplné otevření slovenských hranic s Českou republikou. (Ilustrační foto)

Reklama

V Itálii od středy neplatí povinnost 14denní karantény po vstupu do země. Nově příchozí také mohou volně cestovat mezi regiony. Hranice se Slovenskem se dokonce vrací k normálu. Co vás čeká při cestování po Evropě?

Článek

Ministerstvo zahraničních věci v úterý aktualizovalo takzvaný semafor neboli mapu zemí rozdělených do tří kategorií. Na základě těch od 15. června budou platit pravidla pro návrat do České republiky. Ze zeleně a oranžově označených lokalit po návratu do České republiky nebude vyžadován test na covid-19. Ten bude potřeba jen po návratu z „červených“ zemí neboli Švédska a Velké Británie. Co teď čeká české cestovatele v zahraničí?

Sousední země

Slovensko

Slovensko od 4. 6. vrací pravidla pro přechod hranic s Českou republikou do stavu před začátkem omezení. Při své první oficiální návštěvě Prahy to oznámil nový slovenský premiér Igor Matovič.

Rakousko

Rakousko od 4. 6. ruší kontroly na všech svých hranicích vyjma těch s Itálií. Po vstupu do země nebude potřeba ani podstoupit povinnou karanténu, ani se prokázat testem.

Německo

Německo stejně jako velká část evropských zemí bude hranice otevírat 15. června. Do té doby platí omezení pro vstup do země. Do spolkové republiky mohou v současné době vstupovat například přeshraniční pracovníci nebo osoby se závažnými důvody pro vstup.

Polsko

Pro pracovníky ze zemí Evropské unie Polsko upustilo od povinnosti 14denní karantény. Pro běžný provoz má země zatím do 12. června zavřené pozemní hranice. Mezinárodní letecká doprava je přerušena do 6. 6.

Turistické oblasti

Chorvatsko

Občané České republiky mají na území Chorvatska volný vstup, nemusí ani prokazovat důvod cesty. Země ani nevyžaduje předchozí, potažmo následné testování na přítomnost viru.

Slovinsko

Slovinsko otevřelo své hranice i pro turisty ze zemí EU. Ti nemusí podstupovat 14denní karanténu, pokud se prokážou dokladem o rezervaci ubytování.

Itálie

Do Itálie od 3. 6. mohou vstupovat občané členských států EU, států schengenské smlouvy a dalších zemí bez povinnosti podstoupit dvoutýdenní karanténu, pokud prokážou, že se 14 dní před vstupem nenacházeli ve vybraných zemích. Země také povolila neomezený pohyb mezi regiony.

Reklama

Související témata:

Doporučované