Hlavní obsah

Hranice s Českem otevírá Slovensko i Rakousko

Tisková konference slovenského premiéra Igora Matoviče v Praze po schůzce s Andrejem Babišem.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Slovenský premiér vyrazil na svoji první zahraniční cestu po zvolení. Podle tradice si vybral Českou republiku.

Článek

Od dnešní půlnoci se plně obnoví volný pohyb lidí mezi Českem a Slovenskem a vrátí se ke stavu v době před pandemií koronaviru. Dnes to oznámili premiéři obou zemí Andrej Babiš (ANO) a Igor Matovič u příležitosti Matovičovy první oficiální návštěvy Česka. Premiéři také jednali o evropském fondu obnovy po epidemii koronaviru, podle nich by se měla visegrádská čtyřka (V4) dohodnout na společném postoji k němu. Česko a Maďarsko zatím návrh kritizují, Slovensko a Polsko jsou k němu vstřícné.

Česko dosud jednalo se Slovenskem a dalšími státy střední Evropy o otevření hranic od 15. června. Matovič řekl, že dostal od týmu slovenských vědců zelenou k tomu, aby se hranice otevřely už nyní, a to pro jakoukoli formu dopravy, nejen pro individuální cestování. Podle Babiše o tom diskutují ministři vnitra, i podle něj by měla být mezinárodní vlaková a autobusová doprava na Slovensko bez omezení.

Podobný krok pak dnes oznámilo Rakousko. Od čtvrtka ruší kontroly na všech svých hranicích s výjimkou těch s Itálií. Lidé z Česka, Slovenska i dalších sousedních zemí nebudou při cestě do Rakouska muset předkládat negativní test na koronavirus, nepočítá se ani s povinnou karanténou. Ve Vídni to dnes podle agentury APA oznámil rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg.

Slovenský premiér Matovič přijel na svou první oficiální návštěvu Česka. Jde o jeho první zahraniční cestu po březnovém nástupu do úřadu, kvůli epidemii koronaviru zatím cestování odkládal, stejně jako ostatní evropští lídři. V Praze se Matovič sešel s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO) i prezidentem Milošem Zemanem.

„Dohodli jsme se, že tradiční společné zasedání české a slovenské se tento rok uskuteční ve Slovenském ráji. Tak trošku symbolicky, abychom zvýraznili ať už krásy Slovenska, nebo význam turismu pro obě země,“ uvedl Matovič po jednání. Zároveň si pochvaloval dnešní setkání s českým premiérem a delegací, které nazval velmi uvolněným, lidským a málo formálním.

Je tradicí, že první cesta českých a slovenských premiérů vede do země, se kterou je pojí společná československá historie. Babiš a Matovič spolu zatím několikrát jednali prostřednictvím videokonferencí, osobně se v rolích předsedů vlád sejdou poprvé.

Matovič se svým politickým uskupením Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) vyhrál březnové parlamentní volby, čímž ukončil osmiletou vládu Směru-SD. Matovičův kabinet se v prvních měsících své vlády musel zabývat zejména reakcí na epidemii koronaviru, Slovensku se podařilo udržet nízký počet nakažených.

Reklama

Doporučované