Hlavní obsah

Do jednání o pozici trenéra hokejové reprezentace vstoupil nový muž. Miloš Říha

Novým favoritem na post trenéra české hokejové reprezentace je Miloš Říha.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Devětapadesátiletý trenér Miloš Říha potvrdil Seznamu, že je s hokejovým svazem v kontaktu. Zájem o pozici trenéra české reprezentace ale má i Filip Pešán.

Článek

Zatímco čeští hokejisté bojují na mistrovství světa v Dánsku, v zákulisí se intenzivně řeší, kdo bude jejich trenérem v příštích sezonách. Jak známo, dosavadní kouč Josef Jandač po sezoně odchází za svým prvním velkým angažmá do zahraničí, bude vést ruský Magnitogorsk.

A svaz zatím v jednání s jeho potencionálním nástupcem příliš úspěchů neslavil. Post trenéra reprezentace už totiž oficiálně odmítli jak Martin Straka (trenér a majitel Plzně), tak Libor Zábranský (trenér a majitel Komety Brno).

Svaz se ke spekulacím médií nechce nijak vyjadřovat, jmenování nového kouče odložil do červnové valné hromady. A jeho šéf Tomáš Král podle informací Seznamu do té doby dostal mandát jednat s vícero zástupci.

Rozhovor s legendárním trenérem Luďkem Bukačem: Jak je na tom český hokej?Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

O novém trenéru reprezentace se nejčastějí hovoří v souvislosti s Filipem Pešánem, ten je totiž v posledních dnech hodně vidět a slyšet v médiích. O práci u dospělé reprezentace má po úspěšných letech v Liberci i na lavičce juniorské reprezentace zájem. „Kdybych nabídku vést reprezentaci dostal, tak bych ji vzal,” řekl Pešán naposledy v pondělí novinářům.

I z jeho slov je ale patrné, že konkrétní nabídka pro mladého trenéra zatím na stole neleží. Podle zákulisních informací se totiž zdá, že na seznamu svazu zatím nefiguruje jako muž číslo jedna. Tím by totiž měl být devětapadesátiletý Miloš Říha.

„Můžu potvrdit, že nějaký kontakt už proběhl. Vzhledem k tomu, že jsou teď ale všichni na mistrovství světa, nemyslím si, že je to v tuto chvíli aktuální téma,” potvrdil Říha telefonicky Seznamu informaci, že jej hokejový svaz už oslovil.

Na otázku, zda by měl o reprezentací zájem, reagoval s úsměvem. „Víte co, já už byl v minulosti spojován s tolika reprezentacemi, měl jsem vést Rusko i Slovensko. A nedopadlo to. Dokud to nebude konkrétní a stoprocentní, nechci se k tomu nijak vyjadřovat,” řekl Říha.

Pro to, aby se stal trenérem reprezentace nakonec on, v minisouboji s Filipem Pešánem hovoří kromě zkušeností hlavně jeho časové vytížení. Zatímco Říha je od podzimního konce ve Slovanu Bratislava bez angažmá, Pešán působí jako trenér a sportovní manažer u Bílých Tygrů Liberec. A ty by nechtěl opustit, reprezentaci by tudíž nemohl vést na plný úvazek.

Říha si jméno a ohromnou prestiž získal hlavně v Rusku. Patří mezi poslední velké české trenéry, kteří v zahraničí uspěli. V roce 2011 dostal průměrné Mytišči do finále KHL a byl vyhlášen nejlepším trenérem ruské ligy. V ní vedl i Magnitogorsk, Spartak Moskva a půl druhé sezony dokonce i nejbohatší celek Evropy SKA Petrohrad.

Reklama

Doporučované