Hlavní obsah

Vítejte v hokejovém ráji. Malá víska, kolem hory a narvaný zimák, Kubalík chce odtud do NHL

Speciální vydání Sportu vám představí nejzvláštnější klub Evropy. Švýcarská Ambri-Piotta sídlí v malé vesnici vysoko v horách. A český reprezentant Dominik Kubalík tam sní o tom, že prorazí do NHL.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podíveje se na reportáž ze švýcarských hor, kde na hranicích malých vesniček Ambri a Piotta sídlí hrdý klub s tisícovkami vášnivých fanoušků v zádech. Lukáši Lhotákovi se tam změnil život, Dominik Kubalík v to doufá: Právě z netradiční destinace totiž touží prorazit do NHL.

Článek

Dominik Kubalík dvakrát za sebou vyhrál krále střelců Tipsport extraligy a bylo téměř jisté, že by individuální trofej získal i potřetí. Jedno velké rozhodnutí ho ale místo bojů o mistrovský titul s Plzní zavedlo vysoko do švýcarských hor, kde v jednom z nejmenších, nejskromnějších a rozhodně také nejzvláštnějších klubů hraje o záchranu. Přesto věří, že právě odsud může prorazit do NHL.

„Já jsem tady nadšený. Nemůžu říct jediné špatné slovo. Užívám si to, tahle liga je pro mladé,” říká přesvědčivě pro Seznam.

Ambri-Piotta, kam český reprezentant na podzim přestoupil, sídlí v horské oblasti Quinto, která má jen tisíc obyvatel na hranicích dvou malých vísek. Zhruba půl hodiny cesty autem do nejbližšího města. Lidi tam potkáte jen tehdy, když se hraje hokej. Ale stojí to za to: Hala pro necelých sedm tisíc lidí bývá pravidelně naplněná. A protože v hledišti fandí vášniví Italové, patří třeba derby s Luganem mezi nejrizikovější hokejové zápasy v Evropě.

Kubalík věří, že mu angažmá v Ambri změní život. Stejně jako jeho spoluhráči Lukáši Lhotákovi. Ten za Ambri hraje švýcarskou ligu pátou sezonu. Stal se tam z něj profesionální hokejista, i když mu doma v Česku nikdo nevěřil.

Podívejte se na speciál Sportu, který vám představí maličký klub i život českých hokejistů v krásné zemi. Možná vás překvapí i fakt, že hokejisté do Švýcarska nechodí hrát kvůli penězům.

Reklama

Doporučované